Jed za ljubitelje lososa in krompirjeve solate!
Za 4 osebe potrebujete:
- 700 g lososa s kožo
- sol, sveže mleti črni poper
- 3 pomaranče
- 2 limoni
- 1 limeta
- 200 ml belega vina
- 2 čilija
- olivno olje
Za solato:
- 600 g v oblicah kuhanega krompirja
- 100 g šunke
- 3 mlade čebule
- 400 g jabolk
- sol, sveže mleti črni poper
- 150 g kisle smetane
- 1 limono
Priprava:
1 Lososu odrežite kožo,
ga zrežite na štiri enake dele, jih dajte v skledo in začinite s soljo in poprom.
2 Operite pomarančo, limono in limeto ter jih zrežite na rezine. Dodajte jih lososu in prilijte belo vino.
3 Nato dodajte sok preostalih citrusov, vse skupaj potresite s sesekljanim čilijem in lososa za najmanj 1 uro postavite v hladilnik.
4 Ribo skupaj z rezinami citrusov razporedite po pekaču, vse skupaj nakapajte z olivnim oljem in približno 12 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
5 Krompir zrežite na kocke, jabolkom odstranite peščišče in jih zrežite na kocke. Šunko drobno sesekljajte, očiščeno mlado čebulo pa zrežite na rezine.
Vse skupaj premešajte, začinite s soljo in poprom ter dodajte kislo smetano.
6 Solati na koncu primešajte limonov sok. Postrezite k pečenemu lososu.