Veliko ljudi majaron zamenjuje z origanom. Po videzu sta si zelo podobna, sta iz iste družine, vendar ima origano nekoliko močnejši okus, medtem ko je majaron slajši in z aromo citrusov.
Majaron se odlično poda k mesu, predvsem k piščancu, jagnjetini in teletini. Pogosto se uporablja tudi v klobasah in salamah ali za pripravo umešanih jajc in pečenega krompirja. V italijanski kuhinji začimbo uporabljajo na podoben način kot origano, na pici in v paradižnikovih jedeh. Majaron namreč odlično dopolnjuje okus paradižnika.
Vendar pa majarona in origana raje ne kombinirajte – zaradi močnega okusa. Veliko boljšo harmonijo bose dosegli, če boste majaron kombinirali s peteršiljem ali drobnjakom.
Ne spreglejte še:
- To dišeče zdravilno zelišče pomaga ublažiti srbečico in rdečico po piku komarja ali drugega mrčesa
- Ta trik bo za zmeraj spremenil način, kako pripravljate špinačo
- Namesto bazilike uporabite TO sestavino in pripravite noro dober pesto (in še cenejši!)
Moramo majaron dodati na začetku ali na koncu kuhanja?
Tudi majaron sam je treba odmerjati zmerno. Kdaj pa ga jedi dodamo, je odvisno od tega, ali je svež ali posušen. Posušenega je se lahko doda nekoliko prej, saj je njegov okus močnejši in lahko prenese daljši čas kuhanja. Svež majaron je bolje dodati proti koncu kuhanja, sicer se s kuhanjem lahko izgubi vsa aroma.
Kaj pa dobrodejne lastnosti majarona?
Majaron je znan po svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnostih. Imel naj bi tudi protimikrobne lastnosti in se tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih težav in okužb.
Poleg tega je bogat vir vitamina A in C ter vsebuje minerale, kot sta kalcij in železo.
- Preverite še: Doma pripravljene vode z okusom: 6 odličnih receptov (in dober razlog, zakaj bi jo morali piti vsak dan)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?