Ena od priljubljenejših različic potice.
Sestavine
Za testo:
- 1 kg bele moke
- 5 dag kvasa
- 5 dl toplega mleka
- 8 rumenjakov
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 0,3 dl ruma
- 18 dag masla
- 20 dag sladkorja
- naribana limonova lupina
Za nadev:
- 25 dag mletega maka
- 5 dl mleka
- 10 dag masla
- 20 dag sladkorja
- 3 žlice drobtin
- 3 jajca
- sesekljana limonova lupinica
Priprava
V mleku počasi 15 minut kuhamo mak. Ko je mehak in se zgosti, ga odstavimo in zamešamo maslo, sladkor, drobtine in limonovo lupinico. Ohladimo in v to zmes zamešamo še rumenjake in trd sneg beljakov.
Nadev enakomerno namažemo po vzhajanem in razvaljanem testu, ki ga zvijemo in damo v namaščen ter z drobtinami potresen model. Pustimo, da potica še enkrat vzide in jo spečemo.
Besedilo in foto: dr. Boris Kuhar