Včasih smo mislili, da je dobra marmelada lahko narejena le z dodatkom sladkorja.
Vendar boste tudi brez njega lahko povsem uživali v sladki pregrehi. Lahko je sveža ali pa vkuhana.
Vkuhana marmelada brez sladkorja
Sadje očistite in zrežite na majhne koščke. Stresite jih v kozico in prilijte malce vode. Sadju lahko dodate še koščke polovice jabolka, saj naravni pektin malce zgosti marmelado. Glede na vrsto sadja za sladkobo dodajte 1 do 2 datlja in sadje kuhajte 5 do 15 minut. Sadno maso nato pretlačite s paličnim mešalnikom in po želji dodajte še malce vanilje, kakava brez sladkorja ali cimeta. Marmelado prelijte v steriliziran kozarček z navojem, počakajte, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. V hladilniku jo lahko hranite 1 do 2 tedna, zato vedno skuhajte manjše porcije. Lahko pa jo tudi zamrznete.
Sveža marmelada brez sladkorja
Sadje (na primer jagode) stresite v električni mešalnik, dodajte malce limonovega soka in nekaj datljev in medu. Vse skupaj gladko ukašite. Če želite, da bodo v njej tudi koščki sadja, jih dodajte čisto na koncu. Dodate lahko tudi še malce sredice vaniljevega stroka, cimet ali kako drugo začimbo. Tako marmelado lahko nekaj dni hranite v hladilniku.
Enostavna slivova marmelada
Sestavine:
- 1 kg sliv
- ½ kg želirnega sladkorja (lahko tudi manj)
Priprava:
Slive razkoščičite, zmeljete in zmešate z želirnim sladkorjem. Mešanico med mešanjem segrevate do vretja, nato mešate še približno 6 do 9 minut. Med tem v pečici segrejete kozarce za vlaganje poljubne velikosti in vanje prelijete marmelado. Zaprete jih in jih počasi ohlajate, najbolje, da jih pokrijete s toplo odejo ali čim podobnim, da se ne bodo prehitro ohladili.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?