Mediteranski grisini

17. 10. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mediteranski grisini (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Odličen slan domači prigrizek

Sestavine:

Testo:

  • 160 g pirine polnozrnate moke
  • 230 g ostre moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlica medu
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 čajna žlica soli
  • 160 ml mlačne vode
  • 100 g črnih oliv
  • 100 g mladega sira iz slanice

    Ostalo:
  • 1 jajce
  • 2 vejici rožmarina
  • 40 g naribanega parmezana

    Priprava:

Kocko kvasa razdrobimo v kozarec. Dodamo sol, prelijemo z mlačno vodo in premešamo, da se kvas raztopi. V skledo stresemo moko. Dodamo olivno olje, med, zdrobljeni mladi sir, grobo sesekljane črne olive in prelijemo s kvasnim pripravkom. Premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na delovno površino in dobro pregnetemo (8 minut). Hlebček testa postavimo nazaj v skledo, pokrijemo in pustimo počivati 30 minut. Testo razvaljamo na centimeter debelo, razrežemo na trakove, široke dva centimetra. Trakove nežno raztegnemo in povaljamo v roki. Nato jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo z mešanico iz parmezana in rožmarina (rožmarinove vejice zrežemo na čim manjše delce). Mediteranske grisine zložimo s presledki na pekač in za 25 minut postavimo v pečico, ogreto na 185 stopinj.

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem