Kako pogosto uživati meso in ribe? Odgovor zdravnika vas bo morda presenetil

9. 11. 2025
Kako pogosto uživati meso in ribe? Odgovor zdravnika vas bo morda presenetil (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pogosto bi morali uživati meso in kolikokrat tedensko so priporočljive ribe? Zdravnik razkriva točno številko, ki bo mnoge presenetila.

Meso in ribe – koliko pogosto naj ju vključimo v prehrano? Prof. dr. Dušan Vešović, specialist medicine dela in farmacije ter zdravnik integrativne medicine, za portal zdravlje.kurir.rs ponuja jasna priporočila in nasvete za uravnotežen način prehranjevanja.

Ribe: najmanj dvakrat na teden

Mnogi menijo, da je uživanje rib enkrat tedensko dovolj, a strokovnjak pravi, da bi jih morali uživati najmanj dvakrat tedensko. Ribe so odličen vir kakovostnih beljakovin in zdravih omega-3 maščobnih kislin, ki pozitivno vplivajo na srce, možgane ter zmanjšujejo vnetne procese v telesu. Še posebej priporočljive so mastne ribe, kot so losos, sardele, skuše in tuna. Če izbirate sladkovodne ribe, bodite pozorni na njihov izvor zaradi možne onesnaženosti.

Meso: dva- do trikrat tedensko

Pusto meso, kot je piščančje, puranje ali telečje, telesu zagotavlja pomembne hranilne snovi – beljakovine, železo, cink in vitamine skupine B. Ključno je, da posegate po kakovostnem mesu in se izogibate predelanim mesnim izdelkom, kot so klobase, hrenovke in paštete, saj ti pogosto vsebujejo aditive, velike količine soli in nasičene maščobe.

Del pomaranče, ki ga zavržete, ima morda največ koristi za zdravje

Ne pozabite na rastlinske vire beljakovin

Stročnice, kot so fižol, čičerika, leča in tofu, so odličen način, s katerim beljakovine iz mesa in rib zamenjate z rastlinskimi viri beljakovin. Poleg beljakovin v telo vnašajo tudi vlaknine, ki koristijo zdravju črevesja in srca.

Ni treba jesti rib vsak dan, prav tako ni nujno popolnoma izločiti mesa, če za to ni zdravstvenega razloga. Najpomembnejša sta raznolikost in ravnovesje. Priporočamo pripravo hrane na zdrav način – pečeno, kuhano ali na žaru – brez cvrtja.

»Vaš krožnik naj bo barvit, uravnotežen in poln življenja – zdrava prehrana ne pomeni odrekanja, ampak pametne izbire,« za konec dodaja dr. Vešović.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Od nihanja razpoloženja do glavobolov: 7 simptomov, ki lahko opozarjajo na možganski tumor