Kdo pravi, da se moramo odpovedati sladicam, če se decembra ne želimo zrediti? 😉
Kaj, ko bi tokrat ohranili svojo fit postavo tudi v decembru? In ne, ne pravimo, da se morate odpovedati vsem prazničnim poslasticam. Imamo nekaj trikov tudi glede ohranjanja teže.
Kako poskrbeti, da vas konec decembra ne presenetijo odvečni kilogrami?
- Nikar ne opustite svoje vadbene rutine, čeprav jo bo ob vseh opravkih in druženjih težje vzdrževati. Splača se redno gibati, saj je to prvi način, kako boste ostali fit in v dobri kondiciji.
- Hrano še vedno pripravljajte doma. Če veste, da bo to obdobje posebej naporno, si obroke skuhajte v naprej in jih dajte v zamrzovalnik. Prihranili si boste veliko časa.
- Pijte veliko vode, posebno med druženji in slavnostnimi večerjami. Tako boste pojedli manj nezdravih stvari in se ne boste prenajedali.
- Slaščice jejte v zmernih količinah in ne čisto vsak dan. Ohranite ostale zdrave obroke, pa si ne boste nakopali težav.
- Če se da, sladice pripravite sami doma in jih naredite bolj zdrave. Tu imamo dve ideji.
Imamo dva recepta, ki vas bosta navdušila, hkrati pa sta bolj zdrava:
Čokoladni kokosovi kupčki
Sestavine:
- 400 ml mleka
- 2 skodelici kokosovih krhljev
- 1/3 skodelice kokosove moke
- 1/3 skodelice medu ali javorjevega sirupa
- 2 temni čokoladi
V veliki skledi zmešajte mleko, kokosove krhlje, kokosovo moko in med. Iz mase oblikujte kroglice (kupčke) in jih zložite na pekač, prekrit s peki papirjem. Za najmanj eno uro kroglice postavite v zamrzovalnik.
Ko kroglice zmrznejo, jih potopite v stopljeno temno čokolado, lahko jih posujete z malo kokosa. Hranite jih v hladilniku.
Cimetova in kokosova torta
Sestavine:
Cimetova mešanica:
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 2 žlici cimeta
Za torto:
- 3 skodelice mandljeve moke
- 1/4 skodelice kokosove moke
- ščep sode bikarbone
- ščep soli
- 1/2 skodelice kokosovega olja
- 2 čajni žlici pecilnega praška
- 3/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 3 jajca
- 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
- 1/2 skodelice mleka
Za preliv:
- 1/4 skodelice (kokosvega) masla
- 2 žlici medu
- 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
- 2 do 3 žlice mleka
Naredite mešanico iz sladkorja in cimeta.
Za torto najprej prižgite pečico na 160 stopinj. V večji skledi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko, sodo, pecilni prašek in sol. V drugi skledi zmešajte kokosovo olje in sladkor. Dodajte jima jajce, vanilijo in mleko ter mešajte do gladkega.
Suhe sestavine z žlico počasi vmešajte v mokre.
Nato polovico mase prelijte v pekač, premazan z maslom, na vrh posipajte polovico mešanice cimeta in sladkorja, po vrhu prelijte drugo polovico mase. Dajte v pečico za približno 35 minut. Takoj, ko torto vzamete iz pečice, jo premažite s kokosovim oljem in po njej potresite preostalo mešanico sladkorja in cimeta.
Ko se torta hladi, zmešajte vse sestavine za preliv, da dobite gosto tekočo mešanico. Prelijte jo po torti ali postavite na mizo, da si vsak gost lahko prelije svoj kos posebej.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del