Na kaj moramo paziti pri izbiri suhega sadja?

6. 12. 2016
Deli
Na kaj moramo paziti pri izbiri suhega sadja? (foto: Profimedia)
Profimedia

Suho sadje je lahko nadvse primerno in zdravo darilo za otroke. Namesto sladkarij, ki vsebujejo umetne dodatke, aditive in rafinirane sladkorje, se lahko sladkajo povsem naravno s suhim sadjem, ki je prav tako bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov.

No, pa tudi odrasli si ga z veseljem privoščimo. Je odlična opcija za malico, sladkanje ali za na pot, po treningu ali v hribih. Tako hitro poskrbimo za več energije, potešimo željo po sladkem, hkrati pa poskrbimo tudi za boljšo prebavo.

Suho sadje namreč odlično spodbuja prebavo. Predvsem suha jabolka, ki delujejo razstrupljevalno in odganjajo škodljive mikroorganizme. Podobno vplivajo tudi suhe slive, fige in dateljni.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri suhega sajda?

Suho sadje je pogosto konzervirano s kalijevim sorbatom, ki povzroča prebavne težave. Pa tudi sicer tovrstni konzervansi niso zdravi za človeški organizem.

  • Suhe marelice

Med zdravo suho sadje seveda na smemo pozabiti uvrstiti suhih marelic. Te vsebujejo veliko vitamina A in C, kalija, kalcija in železa ter prav tako odlično poskrbijo za prebavo. Vendar moramo biti previdni, saj rade napenjajo.

Predvsem pa velja pozornost nameniti nakupu v trgovini. Svetlo oranžne marelice so namreč žveplane. Raje izberite marelice temno rjave barve.

  • Rozine

Rozine so prav tako žveplane, zato pred nakupom preverite njegove sestavine. Pogosto pa jim je dodano še hidrogenirano rastlinsko olje, ki preprečuje sprijemanje.

  • Jabolčni krhlji in bananin čips

Sveže jabolko ima približno 65 kalorij in 0,2 g maščob. Približno 30 g jabolčnih krhljev pa 140 kalorij in 7 gramov maščob. Pogosto jim je dodana maščoba ali koruzni sirup. Če so jabolčni krhlji svetli, to pomeni, da so jih pred sušenjem potopili v raztopino citronske kisline.

Pri banani je zgodba podobna. Sveža banana ima približno 90 kalorij in 0,3 g maščob, suhi krhlji pa kar 150 kalorij in 10 g maščob. Mnogi proizvajalci namreč rezine banan cvrejo v sončničnem olju, da te postanejo in ostanejo hrustljave.

Izbirajte torej raje suho sadje brez konzervansov in dodatkov. Po možnosti ekološko pridelano. Še najboljše pa je seveda, če sadje posušite sami. Preberite si Kako sami posušite slive?

Nasvet

Pri zdravih živilih ravno tako velja pravilo zmernosti. Ko pa gre za suho sadje, si zapomnite – zdravo je, če ga pojeste pest na dan.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"