Je to najbolj zdravo meso na svetu? V mnogih državah velja za luksuz, pri nas pa ga imamo na dosegu roke

1. 12. 2025
Je to najbolj zdravo meso na svetu? V mnogih državah velja za luksuz, pri nas pa ga imamo na dosegu roke (foto: Profimedia)
Profimedia

Prinaša številne prednosti za zdravje, dobimo pa ga praktično na vsakem koraku.

Paulina Lipinska, poljska nutricionistka in specialistka za zdravljenje debelosti ter preprečevanje zdravstvenih tveganj na Kmetijski univerzi v Lublinu, piše o jagnjetini, mesu, ki ga v številnih državah obravnavajo kot razkošje. Njene besede povzemajo na portalu mondo.rs.

Zakaj je jagnjetina dobra izbira?

Jagnjetina vsebuje vse ključne hranilne snovi, ki dobro vplivajo na srce in ožilje, imunski sistem in mišice. Je minimalno obdelana, lahko prebavljiva in bogata z vrhunskimi beljakovinami. Gre za meso, ki se lahko brez težav znajde na vašem krožniku.

Jagnjetina je meso mladih ovc, običajno do enega leta starosti. Prepoznate jo po nežni teksturi, svetlo rdeči barvi in blagem, prefinjenem okusu. Glede na starost živali in način reje se okus in vsebnost maščobe lahko razlikujeta.

Novoletni loto je nazaj: kakšne so letos nagrade?

V državah kot so Nova Zelandija, Avstralija, Francija in Grčija je jagnjetina temelj tradicionalne kuhinje in je cenjena zaradi svoje hranilne vrednosti. V mnogih delih Evrope in sveta je del vsakodnevne prehrane, ne le praznični priboljšek.

Hranilna vrednost jagnjetine

Jagnjetina je odličen vir kakovostnih beljakovin. Sto gramov mesa vsebuje več kot 25 gramov beljakovin, poleg tega pa tudi vse esencialne aminokisline, kar je idealno za športnike, otroke in starejše.

Bogata je s hemskim železom, ki se v telo vsrka bistveno bolje kot železo iz rastlinskih virov, kar je pomembno za preprečevanje in zdravljenje slabokrvnosti. Vsebuje tudi cink, ki je ključen za imunski sistem, fosfor za zdrave kosti in zobe ter selen, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Vitamini skupine B, med njimi B12 in niacin, podpirajo delovanje živčnega sistema in presnovo. Jagnjetina živali, ki se pasejo na prostem, vsebuje tudi zdrave nenasičene maščobne kisline ter malo trans in nasičenih maščob.

Prednosti rednega uživanja

Redno, a zmerno uživanje jagnjetine prispeva k regeneraciji telesa, ohranjanju hormonskega ravnovesja, zdravi krvni sliki ter ohranjanju mišične mase.

Zaradi železa in vitamina B12 jagnjetina podpira delovanje krvnega sistema, zmanjšuje tveganje za anemijo in spodbuja nastajanje rdečih krvnih celic. To je še posebej pomembno za nosečnice, starejše in otroke v obdobju rasti. Cink krepi odpornost, pospešuje celjenje ran in sodeluje pri tvorbi hormonov, med drugim inzulina in spolnih hormonov.

Beljakovine pomagajo ohranjati mišično maso in upočasnjujejo njen upad, kar je posebej pomembno pri starejših ali manj aktivnih osebah. Jagnjetina živali s paše vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline, ki ugodno delujejo na srce in ožilje ter znižujejo vrednost slabega holesterola.

Za koga je jagnjetina priporočljiva in kdo bi se ji moral izogibati?

Primerna je za vse, ki imajo pomanjkanje železa, za nosečnice, športnike ter starejše z zmanjšano mišično maso ali pomanjkanjem vitamina B12.

Ljudje z putiko, kroničnimi boleznimi ledvic ali motnjami v presnovi purinov naj bodo z njo zmerni. Nasploh se je v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pred uživanjem priporočljivo posvetovati s strokovnjakom.

Ne pozabimo pa, da tudi najbolj zdravo meso ne sme biti edini vir beljakovin. Jagnjetina naj bo le zmeren del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: mondo.rs

Pogosto se opazi šele, ko je prepozno: to je nenavaden simptom na telesu, ki razkriva povišan holesterol