Najboljše in najslabše sadje za uravnavanje sladkorja v krvi

29. 9. 2023
Deli
Najboljše in najslabše sadje za uravnavanje sladkorja v krvi (foto: Profimedia)
Profimedia

Katero sadje pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja in katero ima ravno nasprotni učinek?

Sadje je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, zaradi česar strokovnjaki svetujejo, da ga redno vključujemo v naš jedilnik.

Vseeno pa se moramo zavedati, da sadje vsebuje tudi sladkor in da imajo nekateri sadeži precej visok glikemični indeks. Uživanje sadja lahko povzroči visok dvig sladkorja v krvi, kar je lahko nevarno predvsem za sladkorne bolnike in posameznike s podobnimi težavami.

Na portalu n1info.hr so objavili seznam sadja, ki pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi ter sadeže, ki imajo ravno obraten učinek.

Najboljše sadje za uravnavanje sladkorja v krvi

  • Maline: vsebujejo le 2,7 grama sladkorja na pol skodelice, skupaj s štirimi grami vlaknin. Imajo nizek glikemični indeks (GI) - 32, in lahko preprečujejo tveganje za nastanek inzulinske rezistence, ki je močan dejavnik tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.
  • Pomaranča: vsebuje zmerno količino sladkorja (12 gramov v eni srednji pomaranči) in 2,8 grama vlaknin. Pomaranče vsebujejo tudi flavonoidne, spojine, ki podpirajo presnovo glukoze in lipidov ter zmanjšujejo vnetja.
  • Jabolko: Čeprav jabolka vsebujejo več sladkorja (19 gramov na srednje veliko jabolko), njihove vlaknine (4,4 grama) pomagajo uravnavati krvni sladkor. Jabolčni olupek vsebuje tudi koristne polifenole.
  • Kivi:  ima razmeroma malo sladkorja (6,7 grama v enem kiviju) in 2,3 grama vlaknin. Kivi je tudi bogat z antioksidanti, kot sta vitamina C in E.
  • Kokos: 28 gramov nesladkanih kokosovih kosmičev ima le 2 grama sladkorja in 4,6 grama vlaknin. Kokos vsebuje tudi minerale, kot sta mangan in selen, ki podpirata presnovo glukoze.

Najslabše sadje za uravnavanje sladkorja v krvi

  • Banana: srednje velika banana vsebuje 14,4 grama sladkorja in 3,1 grama vlaknin. Ko banane dozorijo, se njihov sladkor poveča in GI lahko doseže 57, zaradi česar so banane lahko povzročijo hiter dvig glukoze v krvi.
  • Grozdje: grozdje vsebuje 23,4 grama sladkorja na skodelico s samo 1,4 grama vlaknin. Zaradi GI 54 lahko precej zviša raven sladkorja v krvi.
  • Mango: ena skodelica manga vsebuje kar 22,6 grama sladkorja in 2,6 grama vlaknin. Ima GI 51 in ga je treba uživati ​​previdno.
  • Ananas: skodelica ananasa vsebuje 16,3 grama sladkorja in 2,3 grama vlaknin. Njegov GI je 59, zaradi česar lahko povzroči hiter dvig sladkorja v krvi.

To ne pomeni, da se je omenjenim sadežem potrebno izogibati; za zdrave posameznike je še vedno priporočljivo, da različne vrste sadja uživate čim bolj pogosto.

Če pa imate težave s sladkorjem, pa je priporočljivo, da omejite določene sadeže. Pred tem pa je seveda pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?