Med drugim ta vrsta mesa pripomore k povišanemu holesterolu, debelosti ter boleznim srca in ožilja.
Mnogi si težko predstavljajo obrok brez mesa, vendar bi morali nekaterim vrstam mesa in mesnim izdelkom nameniti večjo pozornost. Pogosta in prekomerna uporaba takšnih živil lahko negativno vpliva na naše zdravje.
Zagotovo vas zanima tudi:
- Slab internet? Morda je kriva dekoracija v vašem stanovanju
- Kaj se dogaja z našim telesom med turbolenco na letalu in zakaj je bolje izbrati sedež blizu kril?
Meso je bogat vir beljakovin, ki so ključne za delovanje našega organizma. Piščanec, denimo, je priljubljena izbira tudi pri hujšanju, zdravniki pa pogosto svetujejo omejitev vnosa rdečega mesa in mesnih predelkov.
Katerim vrstam mesa bi se morali izogibati?
Čeprav je meso pomemben vir beljakovin, so nekatere vrste mesa lahko škodljive zaradi visoke vsebnosti maščob. Takšne maščobe lahko povzročijo kopičenje slabega (LDL) holesterola, kar vodi v zamašitev arterij in srčno-žilne bolezni.
Štiri vrste mesa, ki se jim je priporočljivo izogniti, so:
- Biftek in mastni kosi rdečega mesa: klasični zrezek vsebuje približno 11 gramov nasičenih maščob in en gram transmaščob na porcijo (115 gramov), medtem ko filet mignon vsebuje 10 gramov nasičenih maščob na enako porcijo. Čeprav rdeče meso vsebuje železo in beljakovine, pretirano uživanje mastnih kosov povzroča vnetja, povečanje telesne teže ter zvišuje slab holesterol (LDL).
- Jagnjetina: jagnjetina vsebuje okoli 11 gramov nasičenih maščob na porcijo (115 gramov). Priporočljivo je, da jagnjetino uživamo manj kot enkrat tedensko, še posebej, če imamo povišan holesterol ali zgodovino srčno-žilnih bolezni v družini.
- Svinjska rebra: Čeprav so svinjska rebra izjemno okusna, so tudi zelo mastna. Ena porcija (115 gramov) vsebuje 13 gramov nasičenih maščob, kar lahko močno obremeni naše srce in ožilje.
- Klobase in mesni izdelki: suhe klobase, ki jih najdemo na marsikateri mizi, vsebujejo približno 6 gramov nasičenih maščob na porcijo (50 gramov) ter med 350 in 500 miligramov natrija. Prekomerno uživanje takšnih izdelkov je povezano z visokim krvnim tlakom, vnetji in povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.
To ne pomeni, da je se je tem vrstam mesa treba popolnoma izogibati, vseeno pa je pomembno, da omejimo njihovo uživanje in si jih privoščimo le občasno, kot del pestre, uravnotežene prehrane.
Vir: krstarica.com