Slovenci ga obožujejo, a gre za eno najslabših vrst mesa: polno je holesterola in soli, škoduje srcu ter redi

6. 10. 2025
Slovenci ga obožujejo, a gre za eno najslabših vrst mesa: polno je holesterola in soli, škoduje srcu ter redi (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni to meso uživajo redno.

Znano je, da je meso bogat vir beljakovin, ki jih naše telo nujno potrebuje. Zato je na primer piščanec ali drugo pusto meso priporočeno s strani strokovnjakov. Po drugi strani pa zdravniki vse pogosteje opozarjajo, naj omejimo uživanje rdečega mesa in mesnih izdelkov.

Večina strokovnjakov odsvetuje prepogosto uživanje rdečega mesa, a občasno uživanje ni sporno. Zlasti pusta govedina vsebuje pomembna hranila, ki jih naše telo potrebuje.

Po drugi strani pa obstajajo kosi mesa, ki lahko povzročajo številne zdravstvene težave. Preverite, katerim vrstam se je bolje izogibati.

Katerim vrstam mesta se je bolje izogibati?

Zrezek

Klasični "ribeye" zrezek vsebuje 11 gramov nasičenih maščob in en gram transmaščob na porcijo 115 gramov, medtem ko "filet mignon" vsebuje 10 gramov nasičenih maščob na enako težo. Večina podobnih zrezkov vsebuje veliko nasičenih maščob, kar je neugodno za zdravje, predvsem za srce in ožilje.

Nemčija v bran Izraelu: razmišljajo o bojkotu Evrovizije

Čeprav je rdeče meso pomemben vir bistvenih hranil, kot sta železo in beljakovine, lahko prekomerno uživanje, zlasti mastnih kosov, povzroči zdravstvene težave. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko mastni kosi rdečega mesa (kot je biftek) povzročijo vnetja v telesu in povečanje telesne teže, če jih uživamo v velikih količinah. Bogati so z nasičenimi maščobami, kar lahko poveča raven slabega holesterola (LDL) in prispeva k srčnim boleznim.

Ribeye zrezek
Profimedia

Jagnjetina

Jagnjetina v povprečju vsebuje 11 gramov nasičenih maščob na porcijo 115 gramov, jagnječja plečeta in kotleti pa vsebujejo 9 gramov maščob na enako porcijo. Jagnjetina je prav tako rdeče meso, ki ga je priporočljivo uživati največ enkrat tedensko, še posebej, če imate visok holesterol ali družinsko zgodovino kardiovaskularnih bolezni. Če spadate v to skupino, bi bilo najbolje, da takšno meso uživate čim redkeje.

Svinjska rebra

S porcijo 115 gramov svinjskih reber boste zaužili kar 13 gramov nasičenih maščob, kar ponovno lahko prispeva k povišani telesni teži, povišanemu holesterolu, povišanemu krvnemu tlaku in drugim srčno-žilnim zapletom.

Klobase

Tudi klobase (sploh suhe) so običajno polne maščob in soli, zaradi česar je prepogosto uživanje odsvetovano. Tako, kakor ostale omenjene vrste mesa, lahko tudi klobase pripomorejo k nastanku bolezni srca in ožilja.

To ne pomeni, da je te vrste mesa treba popolnoma izločiti iz prehrane, vseeno pa je dobro, da jih uživamo redkeje oziroma v omejenih količinah. Za redno uživanje je bolj primerno belo, pusto meso ali ribe. V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pa se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.

Vir: krstarica.com

Nasvet onkologa: to je zajtrk, ki bi ga morali jesti vsi