V svoji dolgoletni praksi sem naletela na različne načine prehranjevanja. Eni so prisegali na eno, spet drugi na nekaj drugega.
Sama sem od začetka jedla vse, nato zaradi zdravstvenih težav 'preklopila' na vegetarijansko prehrano, pozneje na makrobiotiko, vmes preštudirala kar nekaj prehranskih sistemov in na koncu 'pristala' na rastlinski prehrani, pri kateri vztrajam že 20 let.
Pogoj za zdravo prehranjevanje?
Pogoj za zdravo prehranjevanje so polnovredna, v glavnem nepredelana in nerafinirana živila ekološkega izvora ter seveda veliko svežega sadja in zelenjave (sploh tiste zelenolistne z veliko klorofila), lahko tudi v obliki smutijev, kuhane zelenjave, polnovrednih žitaric (če niste intolerantni za gluten) in stročnic, malo oreščkov (nobeno pretiravanje ni dobro). A nikar ne pozabite na fermentirano hrano, kot so kislo zelje in repa, miso, tempeh, rastlinski jogurt ...
Tokrat vam predstavljam nekaj energetsko bogatih in zdravih jedi, da si boste lažje sestavili kosilo.
Kamutova ali riževa paella
Sestavine (za 3 osebe):
- 20 dag kamuta
- 4 stroki česna
- olje in sol ali tamari
- pol manjšega brokolija
- pol manjše cvetače
- 1 por
- nekaj listov blitve ali špinače
- pest gob šitake
- 1 korenček, narezan na paličice (julienne strips)
Priprava:
Kamut namočimo in ga naslednji dan skuhamo v vodi.
Na ponvi na olju ali vodi prepražimo por, dodamo sesekljano zelenjavo in gobe ter na majhnem ognju z malo vode dušimo toliko časa, da se razpusti. Zelenjava mora biti še vedno hrustljava.
Primešamo skuhani kamut. Posolimo, če je treba, in začinimo s tamarijem. Kuhamo še kakšno minuto.
Če želimo, da je paella brezglutenska, uporabimo namesto kamuta riž.
Blitvina juha s semeni chia
Sestavine (za 4 osebe):
- 35 dag blitve
- 1/2 l vode
- ingver
- muškatni orešek
- pasta umeboshi
- 2 dl rastlinskega mleka
Priprava:
Blitvo skuhamo v vodi in pretlačimo. Dodamo nariban ingver, muškatni orešek, eno čajno žličko paste umeboshi in rastlinsko mleko.
Zavremo in odstavimo.
Postrežemo in posujemo s semeni chia.
Bučni karpačo na posteljici iz rukole
Sestavine:
- buča maslenka
- limonin sok
- olivno olje
- sesekljana sveža bazilika
- rukola
Priprava:
Rukolo razporedimo po krožniku.
Bučo maslenko na drobno narežemo z lupilcem za sadje in zelenjavo.
Razporedimo po krožniku. Začinimo z limoninim sokom in olivnim oljem.
Po želji potresemo z baziliko.
Riževi mafini
Sestavine:
- 20 dag riževe moke
- 10 dag koruzne moke
- 13 dag sladu
- stevia po okusu
- 2,5 dag vinskega kamna
- aroma limone ali 2 naribani limonini lupinici
- 2 dl riževe smetane ali riževega mleka
- 1 dl vode
Priprava:
Zmešamo suhe sestavine in dodamo tekoče sestavine.
Nadevamo v modelčke za mafine in spečemo.
Pripravila Mateja Tea Dereani, www.matejadereani.si, foto: osebni arhiv
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?