Tudi s takšnimi vprašanji se srečujejo osebni trenerji. Vprašanje niti ni neumno, in če se prehranjujete pravilno, lahko pojeste tudi kaj sladkega. Vendar vedite naslednje ...
Ko ste na začetku izgubljanja kilogramov in se še učite zdravega, pravilnega prehranjevanja, je sladkor PREPOVEDAN!
Sladkor ni le prazna kalorija in povečanje telesne teže kot posledica uživanja slaščic ima zelo malo opraviti s kalorijami. Telo ni skladišče, kamor samo shranjujemo hrano oziroma gorivo, naše telo v bistvu deluje kot kemijski laboratorij. Pri presnavljanju sladkorjev oziroma ogljikovih hidratov ima veliko vlogo v človeškem laboratoriju hormon inzulin, ki se sprosti v kri in preprečuje porabo maščob v telesu.
Ali preprosteje
Inzulin je tisti, ki povzroča, da telo shranjuje sladkor v obliki maščobe. Vendar pa znanstvena dognanja zadnjih nekaj let kažejo, da inzulin ne skrbi samo za presnovo. Lahko vpliva na pojav
- Alzheimerjeve bolezni,
- epilepsije,
- pospešuje nastanek rakastih celic,
- vpliva na različna vnetna stanja v telesu,
- na trebušno zamaščenost,
- na debelost,
- sladkorno bolezen tipa 2,
- srčno žilne bolezni itd.
Ugotovili so tudi, da pri večini ljudi občutljivost za inzulin z leti upada, kar povzroča inzulinsko odpornost.
Sladice, sploh tiste s trgovskih polic, so polne rafiniranega sladkorja in so vsekakor bližnjica do povečanja telesne teže in inzulinske odpornosti. A sladko ne pomeni vedno nezdravo in prepovedano.
Zdrav jedilnik lahko vsebuje tudi kaj sladkega
In kaj bi to lahko bilo?
- Temna čokolada, ki vsebuje nad 85 % kakava, vsebuje antioksidante in ima manj sladkorja kot mleko oz. mlečna čokolada.
- Grški jogurt je odličen vir kalcija in beljakovin. Z zmrznjenimi bananami je lahko popoln nadomestek sladoleda.
- Kokos je bogat z zdravimi maščobami in ima naravno sladek okus. Samo iz kokosove moke in beljakov lahko naredimo dober biskvit oziroma oblat, ki ga obložimo z jagodičevjem.
- Jagodičevje spada med najbogatejše vire antioksidantov. Ima sladek okus in nizko vsebnost kalorij.
- V kokosovo mleko lahko namočimo semena čija in naredimo puding, ki ga obogatimo s pravim kakavom in cimetom. Preverite: 5 slastnih pudingov s chia semeni
- Cimet je sladka začimba, ki znižuje glukozo v krvi. Lahko ga dodamo ovseni kaši, kavi ali zelenemu čaju.
Recept za fit krofe
Ker ... Kdo pravi, da si lahko te slastne krofe privoščimo samo za pusta.
Za približno osem krofov potrebujemo:
- pol skodelice fino mlete kokosove moke,
- četrt skodelice grobe kokosove moke,
- 1 malo žlico eritrola,
- 6 jajc,
- polovico skodelice kokosovega masla,
- četrt skodelice mandljevega mleka,
- 1 žlico vaniljevega ekstrakta,
- 1 majhno žličko pecilnega praška
Sestavine za preliv:
- 1dcl raztopljenega kokosovega masla,
- 2 žlici presnega kakava,
- 2 žlici mandljevega mleka,
- sladimo po okusu
*Merica za sestavine je običajna skodelica za kavo.
Postopek
Skupaj najprej zmešamo suhe sestavine, kokosovo moko, sladilo, pecilni pršel in ščep soli. Nato vmešamo jajca, raztopljeno kokosovo maslo, mandljevo mleko in vaniljev ekstrakt. Dobro premešamo, da dobimo enakomerno zmes.
Modelčke za krofe napolnimo do 2/3. Pečemo na 180 stopinj 20 minut.
Preliv naredimo tako, da kokosovo maslo segrejemo, da se stopi, vanj vmešamo presni kakav in toplo mandljevo mleko. Ko se krofi ohladijo, jih namočimo v preliv in posujemo s kokosom.
Pripravil: Vanja Cipot, osebni trener
Vanjo lahko poiščete na Celovški cesti 32 v Ljubljani ali mu pišete na vanja@v-team.si oz. ga pokličete na 031 332 334. Več si preberite na www.v-team.si.
Preverite še: Na kaj morate biti pozorni, če bi radi v kratkem času izgubili kar največ kilogramov
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?