Peclji, ki jih pri pripravi paprike največkrat zavržemo, so lahko pravzaprav zelo uporabni. Tu je nekaj razlogov, zakaj jih naslednjič raje shranite.
Peclji lahko izboljšajo okus številnih jedi.
Ko boste naslednjič pripravljali osnovo, enolončnico ali omako, jih uporabite za izboljšanje okusa. Jed bo dobila prijeten okus po paprikah. Vendar pecljev ne pozabite odstraniti, preden jed postrežete.
Peclje lahko tudi zamrznete in jih uporabljate skozi vso zimo. Ključno je le, da se prepričate, da so peclji zdravi.
Nekateri peclje uporabljajo za pripravo blagega zeliščnega čaja.
Postopek je podoben pripravi kateregakoli drugega čaja. Peclje, posušene ali surove in seveda dobro očiščene, preprosto poparite v vroči vodi. Še boljše je, če jih nasekljate ali zdrobite.
Peclji za domač jogurt.
Zanimivo, peclji čilija (in verjetno tudi paprike) se lahko uporabijo za pripravo domačega jogurta. Izkazalo se je, da peclji naravno vsebujejo bakterijo, ki omogoča fermentacijo mleka.
Preprosto zavrite polnomastno mleko, pustite, da se ohladi na približno 40 stopinj Celzija, nato mleko prelijte v kozarce in dodajte nekaj pecljev čilija ter dobro zaprite in pokrijte.
Če boste opazili, da ima jogurt okus po čiliju oz. papriki, ne skrbite – le nekaj preveč pecljev ste dodali, naslednjič število prilagodite. Takšen jogurt lahko uporabite za mariniranje mesa ali pripravo slastnega solatnega preliva.
Ne spreglejte še:
- Zato jajc ne bi smeli kuhati v vodi
- "Želim pridobiti mišice in izgubiti maščobo na trebuhu." Dietetičarka ji je svetovala, naj si privošči več teh živil
Peclji se lahko uporabijo pri naslednjem DIY projektu.
Posušeni so lahko del dekoracije ali opornik. Če jih skuhate, lahko pridobite barvo, ki jo uporabite za barvanje tkanin ali papirja.
Tudi peclji so bogati s hranili in zato zelo koristni pri kompostiranju.
Paprike, vključno s peclji, spadajo med t. i. zelene odpadke, kar pomeni, da so bogate z dušikom, ki je bistvena sestavina za mikroorganizme, ki razgrajujejo kompost.
Obogaten kompost uporabite za bodoče rastline, ki jim želite dodati organsko snov.
Torej, naslednjič, ko boste imeli na jedilniku paprike, razmislite o teh alternativnih načinih uporabe, namesto da jih zavržete!
Preverite še:
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"