Razkrijemo še trik, s katerim bo vaše mleko dlje časa ohranilo svežino.
Ste zelo pozorni na datum, ki je odtisnjen na embalaži izdelkov in jih raje preventivno zavržete že kakšen dan prej? Namesto tega jih lahko porabite in poskrbite, da boste manj hrane vrgli stran.
- Vas mika izziv? Tu imamo enega za vas: Tedenski izziv gibanja in prehrane, ki ga zmore VSAK!
Če se vaše mleko bliža pretečenemu roku in ne veste, kaj z njim, imamo nekaj odličnih idej. Ob nakupu novega mleka, pa uporabite trik, s katerim boste podaljšali njegovo svežino.
Tako, sedaj pa k načinom, kako uporabiti preostalo mleko pred datumom izteka.
Naredite domač jogurt
Kljub temu da imate mleko pred iztekom, bo domači jogurt užiten kakšen teden oziroma toliko dni, kot je običajno. To boste omogočili s segrevanjem mleka. Za prvič boste potrebovali lonček kupljenega jogurta, v naprej pa lahko prihranite malo domačega in iz njega naredite novega.
Za pripravo jogurta potrebujete le dve sestavini: liter navadnega mleka in 1 lonček jogurta.
Mleko prekuhajte, potem pa ga odstavite, da se shladi na približno 40 stopinj (vanj pomočite prst in mleko vas nesme opeči). Mleko naj bo zares dovolj ohlajeno, drugače jogurt ne bo uspel. Potem mu dodajte lonček jogurta in dobro premešajte.
Segrejte pečico na 50 stopinj.
Če želite čvrst jogurt, ga prelijte v manjše lončke in jih ne zaprite. Če želite bolj tekočega, ga pustite v loncu, v katerem ste ga kuhali in ne zaprite s pokrovko. Mešanico postavite v segreto pečico in jo izklopite. V pečici pustite čez noč, ali 6 do 7 ur.
Ko boste odprli pečico, boste dobili čvrst jogurt. Če ste takšnega hoteli, zaprite lončke in jih dajte v hladilnik, za tekoči jogurt pa najprej premešajte z metlico in prelijte v manjše lončke.
Jogurt dodajte smutijem in iz njega naredite kakšno sladico.
Kdaj ste nazadnje jedli puding?
Ko morate na hitro porabiti mleko, naj vam ostali pri tem pomagajo. In ne boste jih rabili posebej prositi, naj si privoščijo slasten puding. Ta žal ne bo podaljšal življenjske dobe vašega mleka, vendar ga boste v večji verjetnosti porabili in ne zavrgli. Poleg tega imate razlog, da k sebi povabite prijatelje ali presenetite družino s sladico.
Kremne juhe
Ob nizkih temperaturah si boste zaželeli nečesa "na žlico". In ker vemo, da vedno nimate več ur časa za kuhanje, si vse skupaj poenostavite. Vzemite si en dan in skuhajte nekaj različnih kremnih juh, v katerih boste porabili tudi mleko, ki bi drugače romalo v smeti. Ko si boste zaželeli juhe, jo preprosto vzemite iz zamrzovalnika.
Verjetno vas ni potrebno prepričevati, da je veliko bolj zdrava od tiste iz vrečke?
Tu je recept za kremno brokolijevo juho s sirom, sicer pa lahko mleko primešate skoraj vsaki kremni juhi. Pazite le, da ga dolivate postopoma in vmes pokušate, da ga ne bo preveč.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del