Vsi že veste, da vam gazirane pijače lahko uničijo zobe in da se zaradi njih lahko zredite, a to še ni vse: uživanje sladkih pijač lahko tudi poveča tveganje za bolezni srca, zlasti če ste že po naravi malo bolj ‘pri sebi’, pravijo znanstveniki iz kalifornijske univerze Davis.
V študiji so imeli ljudje s čezmerno težo, ki so med obrokom pili pijačo, slajeno s fruktozo, še 24 ur kasneje trikrat višjo raven trigliceridov v krvi kot tisti, ki so pili z glukozo sladkano pijačo.
Trigliceridi so maščobe v krvi, njihova visoka raven pa naj bi povečevala tveganje za nastanek bolezni srca. Jetra pretvarjajo fruktozo v trigliceride, kar povzroča velike in hitre skoke trigliceridov v krvi, pravijo avtorji študije. Večina sadnih sokov vsebuje tudi fruktozo, zato si jabolčni sok razredčite z vodo v razmerju 1 : 1.
foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?