Pinca je "sladki kruh", ki ga že vrsto let pripravljamo za veliko noč. Z malo iznajdljivosti pa to tradicionalno domačo jed prelevite v pravo kulinarično specialiteto!
Sestavine:
- 1 kg navadne moke
- 200 g sladkorja
- 150 ml pomarančnega soka
- 100 ml toplega mleka
- 80 g kvasa
- 70 g svinjske masti
- 80 g margarine
- 30 g olja
- 15 g soli
- Vanilijev ekstrakt
- Naribana lupinica ene limone
- Naribana lupinica ene pomaranče
- 8 rumenjakov
- 3 beljaki
- 1 dodatno jajce za premaz
Preberite si še: Kam z odvečnimi beljaki jajc? Pripravite slastne snežene kepe!
Priprava:
1. V 100 ml toplega mleka nadrobite kvas in mu primešajte pol žličke moke in pol žličke sladkorja. Vse skupaj pustite stati 5 - 10 minut, da kvasni pripravek nekoliko naraste.
2. Iz beljakov stepite sneg.
3. V večji skledi dobro premešajte rumenjake in sladkor, nato pa počasi primešajte še margarino. Ko so sestavine dobro pomešane, dodajte še svinjsko mast. Na koncu vmešajte še limonino in pomarančno lupinico, olje, pomarančni so, vanilijev ekstrakt in sol.
3. V rumenjakovo zmes nazadnje dodajte še pol kilograma moke in z rokami zagnetite testo.
4. Vzhajan kvas primešajte preostanku moke, nato pa obe masi združite.
5. Testu primešajte še sneg in zagnetite testo. Če se slednje na koncu še vedno preveč lepi na prste, dodajte še nekaj moke.
6. Testo pokrijte in ga pustite vzhajati približno 2 uri, oziroma toliko časa, da se njegova velikost podvoji.
7. Na pomokani površini testo razdelite na dva do štiri dele - odvisno od tega, kako velike kose želite. Vsak del še enkrat pregnetite, oblikujte v želeno obliko in položite na pekač, obložen s peki papirjem.
8. Testo na pekaču ponovno pokrijte in ga pustite vzhajati toliko časa, da se podvoji.
9. Testo pecite približno 40 minut pri temperaturi 180°C. Zadnjih 5 minut ga premažite z razžvrkljanim jajcem. Po želji po vrhu potrosite še mandlje v lističih.
Pripravljeno pinco postrezite s svojimi najljubšimi velikonočnimi dobrotami.
Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem