Ta osnovni recept za jagodno marmelado uspe vsakomur, tudi najbolj neizkušenim kuharjem.
Čiščenje sadežev
Operite 1 kg zrelih (neoporečnih) jagod, jih očistite in zrežite na rezine. Če želite marmelado brez koščkov, sadeže pretlačite s paličnim mešalnikom. Po želji dodajte malce limonovega soka.
Sladkanje
Za klasično marmelado zmešajte sadje in želirni sladkor v razmerju 1 : 1 (v tem primeru 1 kg sladkorja). Za bolj aromatično (s krajšo dobo obstojnosti) različico uporabite razmerje 2 : 1 ali pa tudi 3 : 1.
Kuhanje
Vse skupaj zavrite na močni temperaturi in ob stalnem mešanju pustite prekipevajoče vreti približno 3 minute. Na hladen krožnik kanite žličko marmelade in preverite, kako gosta je.
Polnjenje
Če je premalo gosta, dodajte še malce limonovega soka in marmelado kuhajte še 2 minuti. Nato jo do roba napolnite v kozarčke za vlaganje z navojem, jih zaprite in jih za približno 10 minut obrnite na pokrovček.