Odličen in preprost recept za jagodno marmelado

23. 5. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Odličen in preprost recept za jagodno marmelado (foto: fotolia)
fotolia

Ta osnovni recept za jagodno marmelado uspe vsakomur, tudi najbolj neizkušenim kuharjem.

Čiščenje sadežev

Operite 1 kg zrelih (neoporečnih) jagod, jih očistite in zrežite na rezine. Če želite marmelado brez koščkov, sadeže pretlačite s paličnim mešalnikom. Po želji dodajte malce limonovega soka.

Sladkanje

Za klasično marmelado zmešajte sadje in želirni sladkor v razmerju 1 : 1 (v tem primeru 1 kg sladkorja). Za bolj aromatično (s krajšo dobo obstojnosti) različico uporabite razmerje 2 : 1 ali pa tudi 3 : 1.

Kuhanje

Vse skupaj zavrite na močni temperaturi in ob stalnem mešanju pustite prekipevajoče vreti približno 3 minute. Na hladen krožnik kanite žličko marmelade in preverite, kako gosta je.

Polnjenje

Če je premalo gosta, dodajte še malce limonovega soka in marmelado kuhajte še 2 minuti. Nato jo do roba napolnite v kozarčke za vlaganje z navojem, jih zaprite in jih za približno 10 minut obrnite na pokrovček.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"