Ga že uporabljate?
Avokadovo olje je v zadnjih letih postalo zelo priljubljeno, predvsem med tistimi, ki sledijo paleo dieti. Zaradi visoke točke dimljenja se smatra za izjemno zdravo za kuhanje in cvrtje. Vendar pa večine ljudi moti njegova cena, ki je precej visoka.
Razlog, zakaj je avokadovo olje še vedno luksuzen izdelek, kljub temu da avokado srečujemo povsod, je dejstvo, da njegova proizvodnja še vedno ni dovolj razširjena. Največ ga proizvajajo v Mehiki, od leta 2016 pa poteka tudi večja proizvodnja v ZDA.
Ne spreglejte:
- Dietetiki so enotni, da je to najboljši napitek ob vročini: poteši žejo in hidrira kot voda, hkrati pa uravnava prebavo
- 6 sadežev, ki pomagajo pri hujšanju in preprečujejo maščobo na trebuhu
- Ena noč s čebulo v nogavici dela čudeže: naravna rešitev za številne zdravstvene težave
Zakaj ga prehranski strokovnjaki tako cenijo?
Avokadovo olje je polno oleinske kisline, ki je za srce in ožilje veliko bolj zdrava kot nasičene maščobe. Če bi naredili lestvico olj glede na vsebnost nasičenih maščob, bi se avokadovo olje znašlo za kokosovim, palminim, arašidovim, sojinim, ekstra deviškim oljčnim oljem, koruznim oljem in sončničnim oljem. Boljša olja glede vsebnosti nasičenih maščob so: olje grozdnih pešk, repično olje in orehovo olje.
Avokadovo olje je odličen vir omega-9 maščobnih kislin in protivnetneih antioksidantov. Pripomore k zniževanju LDL holesterola, njegova dodatna prednost pa je, da koristne snovi ostajajo tudi po izpostavljenosti visokim temperaturam.
Prav visoka točka dimljenja je ključni razlog, zakaj je to najboljše olje za cvrtje – za nerafinirano je ta 250 stopinj Celzija, za rafinirano pa 271. Zaradi njegove visoke cene je sicer možnost, da bi z njim napolnili fritezo, majhna, vseeno pa ga je smiselno dodajati v solatah, prelivih in drugih jedeh.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Hitro, preprosto in noroooo okusno: tako pripravite beljakovinsko bogato pecivo z breskvami
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić