Kadar želimo shujšati, iz svoje prehrane pogosto izključimo živila, ki naj bi vsebovala veliko ogljikovih hidratov oziroma sladkorja: kruh, čokolada, piškoti, pica... Znana osebna trenerka pa je razkrila, čemu se v resnici s tem odpoveste.
"Kar glava me boli, ko pomislim, koliko ljudi se bo pred poletjem odpovedalo "ogljikovim hidratom"", svoj video prične Nuša Gnezda, znana slovenska osebna trenerka, ki je znana po tem, da rada razbija najpogostejše mite v fitnes svetu.
Na svojem Instagram profilu se je Nuša tokrat dotaknila ogljikovih hidratov in tega, zakaj jih toliko ljudi izključuje iz svoje prehrane. "Dajmo si podrobneje pogledati, čemu se ljudje odpovejo takrat, ko se odpovejo sladkorju oziroma ogljikovim hidratom."
Nuša za ponazoritev pokaže sestavo čokolade, piškotov, čokolade, torte, rogljičkov, pice in drugih pogostih živil, ki jih odrežemo od prehrane. "Če pogledate sestavo teh živil vidite, da vsebujejo veliko maščobe. Ljudje se torej s takimi odločitvami v prvi vrsti odpovejo maščobam, ne ogljikovim hidratom. Telesna sestava je odvisna od tega, koliko kalorij pojemo in ne tega, koliko ogljikovih hidratov pojemo."
V objavi Nuša poudari, da imajo maščobe večjo energijsko vrednost, kakor ogljikovi hidrati. Maščoba vsebuje 37,6 kJ (9 Kcal) na gram, medtem ko ogljikovi hidrati vsebujejo le 16,7 kJ (4 kcal) na gram. Z uživanjem maščob torej zaužijete tudi več kalorij in se posledično bolj zredite, kakor če bi uživali ogljikove hidrate.
Nuša opozori tudi, da med živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov sodijo denimo tudi sadje in zelenjava. Težava pa je v tem, da ljudje pogosto "ogljikove hidrate" zamenjujemo za nezdrava živila. Veliko ljudi je mnenja, da so shujšali takrat, ko so se odpovedali ogljikovim hidratom, v resnici pa so se odpovedali živilom, ki imajo predvsem visoko vsebnost maščob.
View this post on Instagram
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del