Oves je popolno žito za zajtrk. Je izjemno bogat vir vlaknin in vsebuje mešanico obeh esencialnih tipov vlaknin, zato mu zlahka pripišemo veliko zdravstvenih pohval. Tokrat smo oves uporabili za pripravo okusnih piškotov.
Več o ovsu in zdravilnih učinkov si preberite v članku Oves - zajtrk prvakov.
Nato pa se lahko lotimo peke.
Za pripravo ovsenih piškotov potrebujete:
- 2,4 dl ovsenih kosmičev
- 1,6 dl ovsenih otrobov
- 2 žlici mletega lanenega semena
- 0,8 do 1,2 dl rozin (če uporabite 1,2 dl rozin, bo mase dovolj za približno 12 piškotov)
- 0,8 dl javorovega sirupa, rjavega sladkorja, agavinega sirupa ali medu
- 1,2 dl ovsenega mleka ali vode (recept za pripravo ovsenega mleka preverite v članku TUKAJ)
- 1 žlica vaniljinega izvlečka
Priprava:
1. Ogrejte pečico na 180 stopinj.
2. Popecite ovsene kosmiče, da dobijo zlato-rjavo barvo. Pazite, da se ne zažgejo.
3. Medtem denite preostale sestavine v navedenem vrstnem redu v srednje veliko skledo. Dodajte popečene ovsene kosmiče in dobro premešajte.
4. Naložite 10 do 12 žlic testa na pladenj za peko s površino proti prijemanju in nato potlačite kupčke s hrbtiščem vilic.
5. Pecite 25 minut, oziroma toliko časa, da se robovi malce zlato obarvajo. Pogosto poglejte v pečico, da se piškoti ne bi zažgali.
Recept iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?