Previdno pri uživanju: paradižnik lahko poslabša nekatera zdravstvena stanja

29. 6. 2025
Previdno pri uživanju: paradižnik lahko poslabša nekatera zdravstvena stanja (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav velja za zdravega, paradižnik lahko pripelje do določenih zdravstvenih težav, zato je pri uživanju potrebna previdnost.

Paradižnik je prava zakladnica vitaminov in mineralov, poleg tega pa je še izredno okusen in vsestranski. Uporabimo ga lahko v solatah, iz njega naredimo omake ali si ga preprosto narežemo in svežega postrežemo kot slasten prigrizek. 

Po drugi strani pa paradižnik lahko povzroča določene težave. To je 9 zdravstvenih stanj, ki se lahko poslabšajo, če uživate preveč paradižnika:

  1. Gastroezofagealni refluks: paradižnik je kisel in lahko sproži ali poslabša težave s kislino pri ljudeh z gastritisom ali gastroezofagealno refluksno boleznijo. Tudi zdravi posamezniki, ki pojedo veliko svežega paradižnika ali paradižnikove omake, se lahko soočijo z neprijetnimi simptomi.
  2. Bolečine v sklepih: paradižnik vsebuje alkaloid solanin, ki spodbuja nalaganje kalcija v tkivih. V določenih primerih lahko to povzroči vnetje, otekanje in bolečine v sklepih.
  3. Težave z ledvicami: zaradi višje vsebnosti oksalata in kalija lahko prekomerno uživanje paradižnika prispeva k nastanku ledvičnih kamnov in dodatno obremeni že oslabele ledvice. Če imate kronične ledvične težave, se pred uživanjem paradižnika posvetujte z zdravnikom.
  4. Alergijske reakcije: v paradižniku se nahaja tudi histamin, ki lahko pri občutljivih posameznikih sproži alergijsko reakcijo, običajno v obliki izpuščajev ali oteklin jezika. Pri resnih alergijah se lahko pojavijo tudi hujši simptomi.
  5. Prebavne težave: če imate sindrom razdražljivega črevesja (IBS), lahko kislost paradižnika sproži napade driske, boleče krče, napihnjenost, vetrove ali zaprtje. V takšnih primerih se je bolje izogibati kislim živilom, vključno s paradižnikom in izdelki iz njega.
  6. Likopenodermija: v paradžiniku je likopen, močan antioksidant, ki ponuja številne prednosti za zdravje, a v prekomernih količinah lahko povzroči stanje, imenovano likopenodermija. Eden prvih simptomov je rumeno-oranžna obarvanost kože.
  7. Težave urinarnega trakta: visoka kislost paradižnika lahko pri pretirani zaužitju draži mehur, kar se običajno zgodi le ob izjemno velikih količinah. 
  8. Preostanki pesticidov: konvencionalno pridelan paradižnik pogosto vsebuje ostanke pesticidov, ki so lahko škodljivi za zdravje. Če je mogoče, izberite ekološko pridelane paradižnike.
  9. Poslabšanje avtoimunih obolenj: paradižnik spada v družino razhudnikovk (nočne sence), kamor sodijo tudi paprika, jajčevec in krompir. Alkaloidi v teh rastlinah lahko povečajo vnetja, kar je neugod­no za ljudi z avtoimunimi boleznimi. Nekateri so po izločitvi teh živil iz prehrane poročali o izboljšanju splošnega počutja.

Paradižnik vsekakor ponuja vrsto prednosti za zdravje, zato ga brez skrbi vključite v svojo prehrano. Vseeno pa je dobro, da z njim ne pretiravate in da se v primeru zdravstvenih težav pred uživanjem posvetujete s strokovnjakom.

V Bovcu pes ugriznil deklico, zoper lastnika uvedli prekrškovni postopek

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

"To smo pili že pred 30 leti": tujci šele zdaj odkrivajo to pijačo, Balkanci pa se smejijo