Buča je v prehrani zaščitni znak jeseni, poleg tega ima mnoge pozitivne učinke na zdravje, kar je še dodaten razlog, da se znajde na vašem jedilniku.
Preden preidemo k receptu, preverimo, kaj lahko buča naredi dobrega za vaše zdravje:
- Olje iz bučnih semen vsebuje fitoestrogene - snov, ki lahko prepreči ali odpravi visok krvni tlak.
- Že z eno skodelico narezane buče dobite dvojno mero priporočljivega dnevnega vnosa vitamina A.
- V bučnih semenih najdete aminokislino triptofan, ki spodbudi proizvodnjo melatonina, ta pa se običajno v telesu sprošča zvečer in signalizira, da se bliža čas za spanje.
Sedaj pa k sestavinam in pripravi okusnega obroka. Potrebuejte:
- 750 g buče hokaido
- 1 glavico česna
- 2 žlici olivnega olja + nekaj kapljic
- sol, sveže mlet črn poper
- 2 lovorjeva lista
- 6 žajbljevih listov
- 240 g kuhane zelene leče
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 200 g majhnih šampinjonov
- 200 g rikote
- 1 rdeč čili
Očistite bučo, jo prerežite na pol in odstranite semena. Bučo zrežite na majhne koščke, jih dajte v pekač in dodajte cele stroke česna. Nakapajte z olivnim oljem, začinite s soljo in poprom in dobro premešajte. Dodajte lovorjeva in žajbljeve liste ter vse skupaj približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.
Kuhano lečo dajte v skledo in ji primešajte 2 žlici olja, čilijeve kosmiče, sol in poper. Očistite šampinjone in jih prerežite na pol.
Po 20 minutah peke buči primešajte lečo z gobami. Naredite prostor na sredini in tja položite rikoto. Jed pecite še približno 20 minut. Pred serviranjem jo potresite z drobno sesekljanim čilijem in poprom. Postrezite vroče.
- Preverite še Pogrejte se s kremno juho iz koromača, korenja in krompirja ali pa 9 fizičnih bolečin, ki so povezane s čustvi
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem