Primorska potica.
Sestavine:
- 1 kg bele moke
- 4 dag kvasa
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- 10 dag masla
- 20 dag sladkorja
- 1 dag vaniljevega sladkorja
- 8 dag rozin
- 1 dl mleka
- 0,5 dl žganja
- sol
- limonova lupina
Priprava:
Kvas in žlico sladkorja raztopimo v mlačnem mleku in pustimo na toplem, da kvas naraste.
V presejano moko damo kvasec, sladkor, vaniljev sladkor, 2 jajci in 2 rumenjaka, raztopljeno maslo, rozine, naribano limonovo lupino, žganje in toliko mleka, da ugnetemo gladko testo.
Tega še enkrat pregnetemo in oblikujemo hlebček. V pekaču, namazanem z maslom, naj hlebček na toplem vzhaja vsaj 20 minut. Z nožem trikrat zarežemo od središča hlebčka in pinco premažemo s stepenim jajcem. Približno 90 minut jo pečemo v pečici pri 180 °C. Pečeno pinco še toplo posipamo s sladkornim prahom.