Že naše babice so to juho pripravljale za lajšanje gripe, prehlada in drugih težav.
Hladni jesenski dnevi so kot nalašč za tople in okusne jedi, ki hkrati pripomorejo k dobremu počutju. Ena takih je nedvomno piščančja juha, ki vas poživi, ublaži simptome prehlada in razvaja vaše brbončice. Jo znate pripraviti?
Sestavine:
- 1 cel piščanec (približno 1,5 kg)
- 2–3 korenčki
- 1 čebula
- 2–3 stroki česna
- 1 krompir (po želji lahko tudi več)
- 1 šopek peteršilja
- 1 lovorjev list
- sol in poper po okusu
Priprava:
- Očistite in nasekljajte čebulo, korenje in krompir. Piščanca temeljito operite in ga položite v velik lonec. Prelijte ga z vodo (2–3 litre) in zavrite.
- Ko voda zavre, dodajte čebulo, korenček, lovorjev list in malo soli. Juho kuhajte na nizki temperaturi približno 1–1,5 ure, dokler piščanec ne postane mehak. Med kuhanjem vse skupaj občasno premešajte in po potrebi dolijte vodo.
- Ko je piščanec kuhan, ga previdno odstranite iz juhe in pustite, da se nekoliko ohladi. V juho dodajte krompir, narezan na manjše koščke in kuhajte še 15–20 minut, da se zmehča. Medtem mesu odstranite kosti in ga narežite na koščke.
- Ko je krompir kuhan, v juho dodajte koščke piščančjega mesa. Po okusu dodajte še sol in poper. Po želji lahko v juhi zakuhate tudi testenine.
- Na koncu dodajte nasekljan peteršilj in juho postrezite vročo.
Dober tek!