Uravnotežen obrok...
Za 4 osebe potrebujete:
- 600 g piščančjih stegen brez kosti
- sol, sveže mleti črni poper
- 1 žličko mlete orientalske kumine
- ½ žličke strtega čilija
- 1 žlico mlete sladke paprike
- 2 stroka česna
- 1 žlico rjavega sladkorja
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici limetinega soka
Za kvinojo:
- 180 g rdeče kvinoje
- 400 ml zelenjavne juhe
- 50 g mlade špinače
- 4 vejice koriandra
Za polivko:
- 60 ml rdečega vinskega kisa
- 2 žlici medu
- 60 ml olja
- sok 1 limete
- 1 žličko strtega origana
- 2 stroka iztisnjenega česna
- ščepec soli
- ½ žličke drobno nastrgane limetine lupinice
- ½ žličke strtega popra
In še:
- 1 avokado
- limetin sok
Priprava:
1 Meso zrežite na majhne koščke, jih stresite v skledo in mu primešajte sol, poper, orientalsko kumino, čili, mleto sladko papriko, iztisnjen česen, sladkor, olje in limetin sok. Nato ga za 60 minut postavite v hladilnik.
2 Koščke mesa nabodite na nabodala, jih položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.
3 V tem času kvinojo nekajkrat oplaknite pod vročo vodo, prilijte juho, kozico pokrijte in kvinojo kuhajte približno 15 minut. Špinačo oplaknite pod hladno vodo in jo odcedite.
4 Zmešajte vse sestavine za polivko in z njo glede na svoj okus začinite kvinojo. Premešajte. Na koncu dodajte špinačo in koriandrove lističe. Avokado prepolovite, ga izdolbite, zrežite na rezine in jih nakapajte z limetinim sokom. Pečena nabodala razporedite po krožnikih, jih nakapajte z omako in postrezite s kvinojo in avokadom.