Presenetljiva resnica o piščančjem mesu: veste, kaj jeste?

18. 4. 2025
Presenetljiva resnica o piščančjem mesu: veste, kaj jeste? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se kdaj vprašali, s čim hranijo piščance na industrijskih farmah, da v samo 5 do 7 tednih dosežejo zakolno težo?

Piščančje prsi veljajo za pomemben del zdrave prehrane – so dober vir beljakovin, cenovno dostopne in enostavne za pripravo. A prav ta "poceni" piščanec je pogosto eden izmed najbolj "umazanih" kosov perutninskega mesa.

Resnica o piščančjem mesu

Da bi zmanjšali stroške pridelave, proizvajalci posegajo po cenejši krmi in agresivnih sredstvih za pospeševanje rasti piščancev, poroča krstarica.com.

Na farmah, kjer redijo piščance za mesno predelavo, traja življenjski cikel le 5 do 7 tednov. Po tem jih zakoljejo in pošljejo v predelavo. Da bi dosegli tako hitro rast, morajo obrati na piščanvih uporabiti posebna sredstva, ki pospešujejo rast. Za primerjavo: na podeželju piščanci pogosto živijo tudi več let, preden jih zakoljejo.

Poleg umetnih dodatkov se v njihovi hrani lahko znajdejo pesticidi in hormoni. Redno uživanje mesa, v katerem so ostanki teh snovi, lahko vodi do hormonskega neravnovesja, težav s kožo, alergij in oslabljenega imunskega sistema.

Izpostavljenost kemikalijam se začne še preden se piščanec izleže. Jajca obdelujejo z različnimi razkužili, nato jih prenesejo v valilnice, kjer jih čaka cel niz dezinfekcijskih sredstev, antibiotikov in cepiv. Cepljenje se običajno izvaja množično – s pomočjo aerosola ali dodajanjem zdravil v pitno vodo.

V industrijah lahko prihaja do okužb, ki so nevarne za živali. Ena sama bolezen se lahko razširi in pokonča celoten rejni obrat, zato piščanci skoraj ves čas prejemajo antibiotike – pogosto preventivno.

Kje se skriva največja nevarnost?

Teoretično imajo vsa cepiva, zdravila in sredstva potrebna dovoljenja za uporabo pri živalih in so varna tudi za ljudi. Težava nastane pri nepravilni uporabi ali slabi kakovosti zdravil.

Kakšne posledice ima to za človeka?

  • Zdravstvene težave: uživanje takega mesa lahko škoduje jetrom, ledvicam in prebavi.
  • Alergije: občutljive osebe lahko doživijo alergijske reakcije.
  • Bakterijska odpornost: stalno uživanje mesa z ostanki antibiotikov vodi do razvoja bakterij, odpornih na zdravila. Če denimo zbolimo za pljučnico, obstaja možnost, da antibiotiki, ki so del industrijske reje in jih redno zaužijemo z mesom, ne bodo več učinkoviti.

Piščančje meso je še vedno lahko pomemben vir beljakovin, ki pripomore k uravnoteženi prehrani. Če je le možno, piščančje meso kupite pri lokalnem kmetu, ob tem pa poskrbite, da z uživanjem piščančjega mesa ne pretiravate.

Vir: krstarica.com

Hitro, poceni in enostavno: tako pobarvate pirhe s sodo bikarbono