To je najnevarnejši del piščanca: je poln bakterij in parazitov, a mnogi ga obožujejo

10. 2. 2025
Deli
To je najnevarnejši del piščanca: je poln bakterij in parazitov, a mnogi ga obožujejo (foto: Profimedia)
Profimedia

Tem delom piščančjega mesa se je bolje izogniti...

Piščanec je zaradi svoje vsestranske uporabe in dostopne cene izjemno priljubljeno živilo. Pogosto se znajde na naših krožnikih, obožujejo pa ga tudi otroci.

A kljub njegovi priljubljenosti obstajajo deli piščanca, ki jih morda ni najbolje uživati, saj vsebujejo številne parazite in bakterije, ki lahko škodujejo zdravju.

Zagotovo vas zanima tudi:

To je najnevarnejši del piščanca: je poln bakterij in parazitov, a mnogi ga obožujejo
Profimedia

Piščančja pljuča

Pljuča so del piščanca, ki je lahko pravo leglo bakterij in parazitov. Tudi visoke temperature med kuhanjem jih ne morejo popolnoma uničiti. Nekatere bakterije so namreč odporne na toploto, kar pomeni, da ostanejo prisotne tudi po toplotni obdelavi, s čimer predstavljajo resno tveganje za zdravje.

Piščančji "rep"

Zadnji del piščanca je sicer najbolj priljubljen v azijskih državah, kjer ga popečenega postrežejo kot hrustljavi prigrizek. A ravno ta del mesa vsebuje veliko bakterij in parazitov, ki lahko povzročijo različne zdravstvene težave.

Piščančja koža

Marsikdo verjame, da je piščančja koža bogat vir kolagena, a na portalu krstarica.com navajajo, da to ne drži. V resnici vsebuje predvsem veliko maščob ter številne škodljive bakterije in parazite. Pretirano uživanje piščančje kože lahko zato negativno vpliva na vaše zdravje.

Da bi zmanjšali tveganje za okužbe in zdravstvene težave, se je priporočljivo izogibati tem delom piščanca oziroma jih temeljito očistiti in ustrezno toplotno obdelati. Izbirajte kakovostne in preverjene vire mesa ter poskrbite za ustrezno higieno pri pripravi hrane.

Vir: krstarica.com

To je znak možganskega tumorja, ki se pojavi in izgine v nekaj sekundah: če ga opazite, takoj obiščite zdravnika

Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem