Pizza vse od njenih skromnih začetkov predstavlja preprosto in priljubljeno jed.
V 18. stoletju so jo na področju Neaplja večinoma pripravljali kot ulično hrano za revne, kasneje pa se je njena popularnost razširila po vsem svetu in postala je tako rekoč kultna jed.
Danes poznamo toliko različnih postopkov priprave pizze, da si jo lahko brez slabe vesti privoščijo tudi ljudje, ki sicer pazijo na to, da ne zaužijejo preveč ogljikovih hidratov. Če bi si takšno radi pripravili tudi sami, v nadaljevanju preverite nekaj priročnih receptov.
Preberite še:
Proteinska pizza brez slabe vesti (recepti)
Pizza iz jajčne in sirove osnove
Ena izmed bolj preprostih proteinskih osnov za pizzo je sestavljena iz dveh vrst sira, jajc ter ščepca soli in popra. Nadev lahko izberete po svojih željah. Lahko je na zelenjavni osnovi ali pa pizzi dodate nekaj mesnega.
Sestavine, ki jih potrebujete:
- 150 g sira
- 25 g trdega ali poltrdega sira po lastni izbiri
- 2 jajci
- Ščepec soli in popra
- Origano in baziliko
Postopek:
Najprej zmešajte jajca in sir ter dodajte začimbe. Zmes položite v predhodno segreto pečico in pecite približno 30 minut na 180 °C. Pečeno testo vzemite iz pečice in za kakšno minuto pustite, nato pa obložite z nadevom z nekaj paradižnika, sira, gobami, papriko, koruzo in čebulo oziroma po svoji želji. Nato obloženo pizzo postavite nazaj v pečico ter na 220 °C pecite še 15 minut.
Cvetačna pizza
Za nizkokalorično in nasitno pizzo iz cvetačne osnove, so potrebne naslednje sestavine:
- 1 glavica cvetače
- 70 g sira parmezan
- 2 jajci
- 1 manjši šopek svežega origana ali peteršilja
- Ščepec soli in popra
Postopek:
Najprej skuhajte cvetačo in jo nato zmiksajte ter dobro precedite skozi čisto krpo, da odteče odvečna tekočina. Nato cvetači dodajte sir, jajca in začimbe. V naslednjem koraku testo položite na pekač, obložen s peko papirjem in oblikujte krog za pizzo. Nato jo obložite z željenimi sestavinami, na primer tuno, sirom ali zgolj z zelenjavo ter pecite približno 15 minut na 190°C v predhodno ogreti pečici.
Pizza iz hranljivih semen
Osnova pizze, ki je sestavljena iz različnih hranljivih semen, ki so polna koristnih vitaminov in mineralov.
Potrebne sestavine:
- 1 skodelica sezamovih semen
- 1 skodelica lanenih semen
- 1 skodelica sončničnih semen
- ½ skodelice jogurta
- ½ skodelice kokosovega olja
- žlica olivnega olja
- ščepec soli
- ščepec sode bikarbone
Postopek:
Vse sestavine zmešajte v blenderju ter testo položite na pekač. Pecite približno 20 minut na 170°C. Nato testo vzemite iz pečice in ga obložite z nadevom po svoji želji. Le-ta je lahko na primer zgolj paradižnikova omaka in zelenjava ter nekaj sira po želji. Obloženo testo nato ponovno dajte v pečico ter pecite še 10 minut in pizza je pripravljena.
Naj vam tekne!
Povzeto po
miss7zdrava.24sata.hrNovo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu