25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Poglejte, koliko kock sladkorja zaužijete z najljubšimi prigrizki in pijačo!

Poglejte, koliko kock sladkorja zaužijete z najljubšimi prigrizki in pijačo! (foto: Unsplash/Caroline Attwood) Unsplash/Caroline Attwood
8. 6. 2018

Da sladke pijače in prigrizki niso ravno najboljša izbira, vsi dobro vemo. Ampak, ali se sploh zavedate, koliko kock sladkorja dejansko vnesete v telo z uživanjem nekaterih najbolj priljubljenih prigrizkov in napitkov?

Seveda občasni sladki prigrizek in kozarec sladkane pijače vašemu telesu ne more narediti večje škode, zadeva pa se obrne, ko vnos (prevelike količine) sladkorja postane stalnica. A včasih se sploh ne zavedamo, koliko ga dejansko vnesemo v telo.

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo veliko sladkorja?

1. Sladkor nas hitro zasvoji in sčasoma uniči vse, za kar smo se trudili.

2. Pridobivati začnemo odvečno težo in izgubimo motivacijo za vadbo.

3. Po sladki hrani se počutimo počasni in zaspani, preplavi nas občutek vročine.

4. Velike količine sladkorja zmotijo delovanje prebavnega sistema.

Morda vas bodo spodnje številke vsaj malo "premaknile":

  • Oreo piškot: 1 kocka
  • Mars čokoladica: 6,5 kock (preizkusite recept za domači "Snickers")
  • mango: 9 kock
  • sadni jogurt (150 g): 6 kock
  • Red bull: 5,5 kock
  • jabolko: 4,5 kocke
  • porcija granole: 4,5 kocke (doma si lahko namesto tega pripravite zdravo granolo)
  • pločevinka Coca Cole: 7,5 kock
  • 500 ml pomarančnega soka: 10 kock
  • banana: 3,5 kocke
  • voda z okusom: 3 kocke
  • 500 ml ledenega čaja: 12 kock
  • mleko (200 ml): 3 kocke

Opomba: 1 kocka = 3–4 g sladkorja

Sladkor prinese kratkotrajni užitek, a dolgoročne težave. Če imate katerega od TEH simptomov, zaužijete preveč sladkorja.

A pozor: predelan sladkor v piškotu ne gre enačiti s sladkorjem v jabolku in ostalem sadju, vsekakor pa tudi z zdravimi prigrizki ni dobro pretiravati.

Temna stran uživanja sadja je fruktoza oziroma sadni sladkor.

Pri presnovi se glukoza v jetrih in mišicah spreminja v glikogen in se kopiči v glikogenskih rezervah. Pri fruktozi je zgodba drugačna – ta se ne spremeni v glikogen, temveč se pretvori v maščobne kisline.

Torej, če pojemo preveč sadja in ga ne porabimo za energijo, se redimo, tvegamo pa lahko tudi druge zdravstvene težave.

Fotografija: Unsplash/Caroline Attwood

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri