Pripravite okusno in lahko rižoto, ki se je bodo razveselili čisto vsi!
Poleti se priležejo lahke jedi ... Tudi razne rižote, polne sveže zelenjave.
Za 4 osebe potrebujete:
- 300 g mešane zelene zelenjave (grah, stročji fižol, zeleni beluši)
- sol
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- olivno olje
- 300 g riža (arborio)
- 100 ml suhega belega vina
- 2 žlici masla
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sveže mleti barviti poper
- 1 šop drobnjaka
Priprava:
1 Očistite vso zelenjavo, jo zrežite na majhne koščke in jih al dente skuhajte v vreli slani vodi. Po kuhanju jih odcedite, tekočino pa shranite.
2 Olupite čebulo in česen ter oboje drobno sesekljajte ter nato popražite v kozici na vročem olju. Dodajte riž in ga malce popražite. Prilijte vino, in ko povre, postopoma dodajate majhne količine tekočine, v kateri se je kuhala zelenjava. Nov odmerek tekočine vedno dodajte šele, ko izpari prejšnji. Ponavljajte, dokler se riž ne zmehča.
3 Kuhanemu rižu primešajte zelenjavo in nato še maslo in parmezan. Rižoto začinite s soljo, poprom in sesekljanim drobnjakom.