Vsaj tako pravi raziskava.
Pa bi res morali pozabiti na vse, kar so vas naučili starši oz. skrbniki in na bonton za mizo? O tem boste lahko razmislili na koncu članka.
V nadaljevanju preberite, kaj razkriva raziskava:
Zdi se namreč, da ima uživanje hrane z odprtimi usti znanstvene koristi
Skupina raziskovalcev z univerze Oxford je ugotovila, da žvečenje z odprtimi usti dejansko izboljša okus hrane. Ker naj bi to pomagalo 'sproščati več hlapnih organskih spojin' – vsebujejo jih meso, sadje in zelenjava, razloži avtor raziskave –, te pa prispevajo k občutku za vonj in k splošni izkušnji prehranjevanja.
Čeprav se bo morda večina strinjala, da je to zelo grda navada in ne sodi za mizo, eksperimentalni psiholog prof. Charles Spence pravi, da bi to pravzaprav morali početi vsi.
Zakaj takšen učinek žvečenja z odprtimi usti?
Žvečenje z odprtimi usti pomaga, da več aromatičnih spojin doseže zadnji del nosu – kar zažene vohalne senzorične nevrone visoko v naših nosnicah in izboljša našo izkušnjo prehranjevanja.
Rezultat: hrana je okusnejša.
Prof. Spence se prav tako zavzema za to, da bi namesto noža in vilic uporabljali preprosto svoje roke. Kot je še razložil za The Times, "je naš čut za dotik ključnega pomena tudi pri našem dojemanju hrane."
"Raziskava kaže, da lahko to, kar čutite v roki, spremeni ali razkrije določene vidike izkušnje okušanja."
Boste poskusili?
Mimogrede! Ste že poskusili čuječno prehranjevanje?
To je metoda, ki vas "prisili", da se popolnoma osredotočite na vse, kar daste v usta. Na vsak ugriz. Na teksturo. Vse.
Preberite še:
10 negativnih plati ketonske diete
Kaj pa pravite na to? Ste vedeli:
Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!