Praženi mandlji s cimetom in soljo

11. 10. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Praženi mandlji  s cimetom in soljo (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Hitro pripravljen domači prigrizek.

Sestavine:

• 200 g neolupljenih mandljev
• 250 g sladkorja
• 125 ml vode
• 2 žlici cimeta
• 1/8 žličke muškatnega oreščka
• 1/2 žličke soli
• 1 strok vanilje

Priprava:

Mandlje v pečici na 180 stopinjah pečemo 15 minut in vmes nekajkrat premešamo, da se dobro osušijo in zadišijo, nato jih vzamemo iz pečice in malo ohladimo. Iz sladkorja in vode skuhamo sirup, ki naj doseže temperaturo 118 stopinj Celzija. To se zgodi v približno 10 minutah na srednje močnem ognju. Sirup se v tem času rahlo rumenkasto obarva in postane gost.

Da je dovolj kuhan, preverimo z vilicami, ki jih pomočimo v sirup in pihnemo skozi roglje. Na drugi strani se prikaže mehur – kot milni. Nato sirup odstavimo s štedilnika in vanj vmešamo mešanico začimb in soli. Dobro zmešamo in prelijemo prek mandljev.

Nato 1 minuto ves čas mešamo, da začne sladkor kristalizirati in se mandlji ločijo med sabo. Mandlje ohladimo in shranimo v vrečici ali škatli, ki se dobro zapre, da ostanejo hrustljavi.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?