Izraz predelana hrana vzbuja številne pomisleke in skrbi, sploh v času, ko veliko ljudi preudarno izbira svojo prehrano.
Strokovnjaki pa vendarle ugotavljajo, so včasih razmišljanja o tem prestroga in da vseh tovrstnih živil vreči v isti koš. Obstajajo namreč tudi predelana živila, ki so zdrava, vendar gredo v procesu, da lahko pridejo do naših kuhinj, skozi proces predelave.
Razlika med ultra-predelano in predelano hrano
Ultra-predelana hrana je bila dramatično spremenjena z dodajanjem umetnih arom in barvil, sladil, konzervansov, hidrogeniranih maščob in še mnogih drugih vprašljivih sestavin. Tovrstna hrana je pogosto eden izmed razlogov za zdravstvene probleme kot so bolezni srca in debelost. Predelana hrana pa je bila podvržena določeni obliki sprememb, ki so se zgodile od trenutka, ko je bila hrana proizvedena, do takrat, ko se je znašla pri kupcu.
Katera predelana hrana je po mnenju strokovnjakov zdravju prijazna?
Konzervirana ali zamrznjena leča
Rastlinska živila, kot je leča, poleg visoke vsebnosti beljakovin, vsebujejo tudi vlaknine, magnezij, mangan, folno kislino in še vrsto drugih pomembnih hranil za telo. Dobra novica je, da je tudi konzervirana ali zamrznjena leča za zdravje prav tako dobra kot posušena.
Humus
Humus je lahko predelano živilo, toda še vedno hranljivo in zdravo. »Humus velja za odličen vir beljakovin in vlaknin, ki ga lahkko za nameček kombinirate tudi z na tanke rezine narezano zelenjavo kot je: paprika, korenček, zelje in podobno.
Suho sadje
Tudi suho sadje ima kar nekaj hranilnih snovi. Pravzaprav včasih vsebuje več vlaknin in antioksidantov kot sveže. »Rozine so odličen prigrizek za povečanje energije, ki ga imate v torbici,« pravi dr. Katie Schimmelpfennig, ustanoviteljica Eat Swim Win. »So polne vlaknin, železa in ogljikovih hidratov, ki poženejo možgane in mišice.«
Jogurt
»Čeprav večina ljudi o jogurtu ne razmišlja kot o predelani hrani, je tudi jogurt predelan,« pravi nutricionist dr. Steph Magill iz Soccer Mom Nutrition. Toda vsi koraki obdelave do končnega produkta ne zmanjšajo njegovih zdravstvenih vrednosti. Nutricionist še poudarja, da je jogurt dober vir beljakovin, kalcija, vitamina B1 in probiotikov, ki podpirajo prebavo in krepijo imunost. Med najbolj zdravimi in najmanj predelanimi jogurti so navadni jogurt brez sladkorja. Vanje lahko dodate sveže sadje ali oreške za nekaj okusa in sladkobe.
Povzeto po: eatthis.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Ana Zrimšek o prehrani žensk
V epizodi Aktivni podkasta je z nami Ana Zrimšek, strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in po porodu. Zaupala nam je vse, kar moramo vedeti o prehrani v omenjenih obdobjih. Vse to in še več v epizodi Aktivni podkasta.
Epizodi prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?