Prehranska strokovnjakinja: "5 vrst živil, ki jih nikoli ne jem, ker povzročijo utrujenost in nervozo"

12. 11. 2023
Deli
Prehranska strokovnjakinja: "5 vrst živil, ki jih nikoli ne jem, ker povzročijo utrujenost in nervozo" (foto: Profimedia)
Profimedia

Današnji hitri tempo življenja in prehranjevalne navade so se precej spremenile, kar vpliva tudi na dobro počutje. 

Prehrana ima povezavo z ravnjo energije in počutjem. Dr. Uma Naidu je prehranska strokovnjakinja za možgane, ki dela na Harvardu in se drži pravila, da ne uživa pet vrst hrane, ki med drugim povzročajo utrujenost, pomanjkanje energije, porast vnetij in rast prostih radikalov, ki poškodujejo možgansko tkivo.

Katera živila telo oropajo energije?  

Predelana hrana  

Nezdrava predelana hrana kot so sladkarije in gazirane pijače, ki so polne dodanih rafiniranih sladkorjev, prepravli možgane s preveliko količino glukoze, ki povzroči vnetje v telesu in postopoma slabo voljo in utrujenost.  

Namesto tega Dr. Naidu priporoča uživanje polnovredne hrane, bogate s hranili, kot je sveža zelenjava in beljakovine iz govedine in rib, za katere veste, da so bile dobro vzrejene.  

Predelana rastlinska olja

Čeprav so predelana rastlinska olja kot so koruzno olje, sojino olje, sončnično olje in palmovo olje, cenovno ugodna izbira, spadajo med olja, ki povzročajo vnetja v telesu. Razlog, da je temu tako, je, ker tovrstna olja med predelavo postanejo bogata z vnetnimi omega-6 maščobnimi kislinami in izgubijo protivnetne omega-3 maščobe, ki so dobre za zdravje možganov.  

»Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo hrano, bogato z omega-6 maščobnimi kislinami, večje tveganje za depresijo v primerjavi s tistimi, ki uživajo hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami,« pravi zdravnica. Če je možno, raje izberite bolj zdrave alternative kot sta na primer ekstra deviško oljčno olje ali avokadovo olje.  

Hrana z dodanimi fafinirani sladkorji

Sladkor se ne nahaja zgolj v slaščicah, tortah in podobni sladki hrani, temveč tudi v živilih, kjer ga na prvo žogo sploh ni za pričakovati. To so na primer kečap in vnaprej pripravljeni solatni prelivi. »Dodani in rafinirani sladkorji poslabšajo vnetna stanja v telesu in botrujejo k temu, da se povzroči povečano anksioznost in nestabilno razpoloženje,« pravi Dr. Naidu.

Če želite zmanjšati željo po sladkem, kupujte polnovredna živila, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja. Namesto sladke hrane, ki je polna rafiniranega sladkorja, se posladkajte s sadjem ali kakšno tablico temne čokolade.   

Ocvrta hrana

K padcu energije in slabemu razpoloženju veliko prispeva tudi ocvrta hrana. Zlasti zato, ker je običajno ocvrta v nezdravih maščobah (margarina, hidrogenirana olja), ki povzroča srčno-žilne bolezni in podobne težave. Raje jo nadomestite z dobrimi maščobami, ki na telo delujejo dosti bolje, kot je na primer oljčno olje.  

Umetna sladila

Čeprav ima mnogo živil sladkorne nadomestke v obliki umetnih sladil, ki naj bi bili zdravi, temu ni tako, saj znanost dokazuje, da veliko umetnih sladil slabo vpliva na duševno zdravje. Ravno tako so številne raziskave pokazale, da so lahko umetna sladila strupena za možgane, saj spremenijo koncentracijo nevrotransmiterjev, ki vplivajo na razpoloženje. Zdravnica ob tem priporoča, da se izogibate umetnim sladilom in raje uporabljate naravna, kot je na primer med.   

Vir: zadovoljna.nova.rs

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?