So proteinski namazi res boljša opcija od običajnih? Preverite vse, kar morate o tem vedeti.
Vse bolj se zavedamo, kako zelo so beljakovine pomembne za naše telo in danes na policah poznamo že razne "proteinske" namaze, jogurte, napitke, čokolade in podobne prigrizke.
Bistvo takih živil naj bi bila višja vsebnost beljakovin. Pa vendar je dobro, da pri takšnih izdelkih ostajamo kritični in jih ne uživamo samo zato, ker na njih piše, da so proteinski.
Je proteinski lešnikov namaz boljši od običajnega?
Ravno o tem je na svojem Instagram profilu govoril Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane. Primerjal je običajen lešnikov namaz s proteinskim lešnikovim namazom.
View this post on Instagram
V primerjavi lahko opazimo, da ima proteinski namaz 2x več beljakovin od običajnega. A Jernej opozarja, da to v praksi ne pomeni veliko - če tak izdelek namažemo na kruh, uporabimo tako majhno količino, da je tudi razlika v količini beljakovin zelo majhna.
Ocenil je, da ima toast z običajnim namazom 4 g maščob in 145 kcal, po drugi strani pa ima toast s proteinskim namazom 5 g maščob in 138 kcal.
"Razlika med obema namazoma je majhna in v sliki celostne prehrane skoraj zanemarljiva. Noben od izdelkov ne predstavlja relevantnega vira hranil, njun namen je prehrano narediti okusno.
Zanašati se na proteinski čokoladni namaz kot na vir beljakovin je precej neproduktivno. Količina zaužitega namaza je majhna (vsaj tako je mišljeno), torej tudi beljakovin ne bo prispeval veliko.
Če namaza zaužijete veliko več, pa s tem zaužijete tudi več kalorij, beljakovin pa še vedno ne tako veliko. Lešnikovi namazi niso beljakovinsko živilo," je še dodal Jernej.
Pri izbiri živil je torej pomembno, da pred nakupom preverite njihovo hranilno vrednost, ki je navedena na embalaži. Slepo nakupovanje "proteinskih" izdelkov je nesmiselno in ni nujno, da bodo takšni artikli resnično doprinesli k vašemu beljakovinskemu vnosu.
Prisluhnite še pogovoru z Jernejem v Aktivni podkastu:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?