Čeprav smo vajeni opozoril o škodljivosti prekomernega vnosa soli, strokovnjaki zdaj razkrivajo, da lahko tudi njeno pomanjkanje resno ogrozi zdravje.
Večina ljudi se zaveda tveganj, ki jih prinaša prekomerno uživanje soli, saj lahko vodi do visokega krvnega tlaka, srčno-žilnih bolezni in težav z ledvicami. A najnovejša opozorila strokovnjakov kažejo, da lahko tudi premajhen vnos soli resno škodi zdravju.
Ameriški gastroenterolog dr. Saurabh Sethi, diplomant univerze Harvard, je v viralnem videu na TikToku opozoril na sedem nevarnosti, ki jih prinaša uživanje manj kot ene čajne žličke soli na dan.
Sol je ključna za ohranjanje ravnovesja v telesu
Dr. Sethi pojasnjuje, da je sol ključen elektrolit, ki telesu pomaga zadrževati vodo. "Brez zadostne količine soli lahko pride do hude dehidracije, zmanjšanja krvnega volumna in posledičnega padca krvnega tlaka," je dejal zdravnik iz Kalifornije.
Poleg tega pomanjkanje soli poveča željo po slani hrani in lahko vodi do mišične oslabelosti, omotičnosti ter celo omedlevice. "Neustrezen vnos soli lahko negativno vpliva tudi na zdravje črevesja, saj oslabi prebavo, hkrati pa ogroža jetra, saj zmanjša absorpcijo esencialnih hranil," je še opozoril dr. Sethi.
Premalo soli lahko poveča tveganje za srčne bolezni
Zdravnik opozarja, da številni ljudje skrbijo zaradi prekomernega vnosa soli, a pomanjkanje tega minerala je lahko še bolj škodljivo. Po njegovem mnenju bi moral večina ljudi zaužiti približno eno čajno žličko morske soli na dan.
Raziskave potrjujejo njegova opozorila. Študije so pokazale, da lahko nizko-sodne diete povečajo odpornost na inzulin, kar pomeni, da celice težje absorbirajo glukozo iz krvi. Ena izmed raziskav, v kateri je sodelovalo 152 zdravih oseb, je ugotovila, da je pri ljudeh po samo sedmih dneh z nizko vsebnostjo natrija prišlo do povečanja inzulinske rezistence.
Prav tako obstajajo dokazi, da lahko nizka vsebnost natrija v prehrani poveča raven slabega (LDL) holesterola. Pregled raziskav iz leta 2003 je pokazal, da diete z nizkim vnosom soli povzročijo 4,6-odstotno povečanje LDL holesterola, ki je povezan s povečanim tveganjem za srčne bolezni.
Koliko soli je priporočljivo zaužiti?
Zdravstvene organizacije, med drugim tudi britanski NHS, priporočajo naslednji največji dnevni vnos soli glede na starost:
- Odrasli in otroci nad 11 let: največ 6 g (približno ena čajna žlička)
- Otroci od 7 do 10 let: največ 5 g
- Otroci od 4 do 6 let: največ 3 g
- Otroci od 1 do 3 let: največ 2 g
- Dojenčki do 1 leta: manj kot 1 g
Ta količina vključuje tako sol, ki jo naravno vsebuje hrana, kot tisto, ki jo dodamo med kuhanjem in pri mizi.
Čeprav je zmanjšanje vnosa soli pri mnogih ljudeh koristno, zdravniki opozarjajo, da popolno izogibanje soli lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Ključ do zdrave prehrane je torej ravnovesje – preveč ali premalo soli lahko škodi zdravju, zato je pomembno, da uživamo priporočene količine.