Katerim napakam se je potrebno izogibati pri pripravi česna?
Česen je tisti, ki hrani doda posebno aromo, obenem pa ima številne pozitivne učinke na zdravje. Vseeno pa je med kuhanjem pomembno, da ne počnete teh napak.
Ne uporabljajte česna v neustrezni obliki
Odvisno od načina priprave, je česen lahko tisti, ki v jedi prevladuje, lahko pa se dopolnjuje z drugimi sestavinami. Tudi njegova intenzivnost se spreminja glede na to, v kakšni obliki ga uporabite. Kulinarični mojstri pravijo, da ima osmina čajne žličke česna v prahu približno enak okus, kakor strok česna.
Sveži česen je načeloma bolj intenzivnega okusa, zato se tudi pogosteje uporablja. Česen v prahu pa navadno služi kot subtilen dodatek jedem. Tudi v omakah se pogosto uporablja česen v prahu, saj se na ta način ne spremeni sama tekstura omake.
Pazite, kako česen nasekljate
Česen svojo aromo dobi zaradi alicina, posebne spojine, ki nastane, ko česen sesekljamo ali zdrobimo. Da bi iz česna dobili največ okusa, je pomembno, da ga drobno sesekljate ali strete. V kolikor pa si želite bolj nežnega, celo nekoliko sladkega okusa, v jedi dodajte cele stroke.
Ne dodajajte ga prehitro
Na moč in kompleksnost okusa ne vpliva le način sekljanja, temveč tudi način uporabe. Spojina alicin se med kuhanjem uniči, zato česen izgubi svoj prvoten okus. Če si želite bolj intenzivnega, ostrega okusa, česen dodajte v končni fazi kuhanja.
Kako uporabljati česen pri prelivih?
Kislina, ki je v kisu ali limoninem soku, prav tako preprečuje nastajanje alicina. Če denimo pripravljate solatni preliv, je najbolje, da česen najprej sesekljate in ga pustite stati nekaj trenutkov, šele nato pa ga dodate v preliv.
Česen je izjemno vsestransko živilo, ki bo obogatilo marsikatero jed. Pri pripravi pa ne pozabite upoštevati zgornjih nasvetov.
- Preberite tudi: Pozor: pri zamrzovanju mletega mesa ne počnite TE napake!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?