Pripravite okusno jajčno pito s špinačo

1. 9. 2019 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pripravite okusno jajčno pito s špinačo (foto: Profimedia)
Profimedia

Da jajca ne boste postregli le trdo in mehko kuhana, tokrat naredite pito, ki bo zagotovo prepričala tudi mesojedce. 

Izjemna utrujenost, pospešen srčni utrip, zadihanost in težave s koncentracijo so simptomi, ob katerih bi veliko ljudi že pohitelo k zdravniku. Lahko gre za zelo pogosto težavo – pomanjkanje mineralov. Železo skozi kri mišicam in možganom dovaža kisik, zato je ključno tako za duševno in fizično zdravje kot tudi za zmogljivost. Ključno je tudi za ohranjanje zdravega imunskega sistema.

Špinača je odličen naraven vir železa, zato jo začnite dodajati na svoj jedilnik bolj redno. 

Sedaj pa k receptu za jajčno pito. 

Za 12 kosov potrebujete:

  • 50 g masla za model

  • 1 čebulo

  • 500 g listnatega testa

  • 2 žlici moke

  • 500 g sveže špinače

  • 2 žlici olivnega olja

  • 500 g skute

  • 50 g nastrganega parmezana

  • 100 g sira gruyere

  • 1/2 žličke soli

  • 2 ščepca sveže mletega popra

  • 5 trdo kuhanih jajc

  • 1 jajce


Tortni model z odstranljivim obodom (premera 20 cm) obložite s papirjem za peko in ga namastite z maslom. Olupljeno čebulo sesekljajte.

Na pomokani delovni površini razvaljajte približno 2/3 listnatega testa in z njim obložite dno in obod modela. Špinačo poparite z vrelo vodo, jo otresite do suhega in sesekljajte.

V ponvi segrejte olje in na njem 5 do 8 minut pražite čebulo. Ko se ohladi, primešajte še špinačo, parmezan, kocke sira, sol in poper.

Pol mešanice razporedite po testu, na sredino dajte prepolovljena jajca z odrezano stranjo navzgor in jih prekrijte s preostalo špinačno mešanico.

Stepite jajce in z njim premažite robove testa, preostanek testa okroglo razvaljajte in z njim obložite vrhnji del pite. Nekajkrat zrežite v testo in ga premažite s stepenim jajcem. Pito 35 do 40 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.

Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del