Katera je vaša najljubša? Predstavljamo 3 sladice za sladkosnede maškare.
Ocvrti krapi
Nadevani s suhim sadjem
Za približno 16 kosov potrebujete:
Za testo:
- 250 g moke
- 125 g masla
- ½ žličke soli
Za nadev:
- 250 g suhega sadja
- 3 žlice rozin
- 1 žlico žganja (češnjevega, hruškovega ali slivovega)
- 50 g sladkorja
- sok in naribana lupina 1 biolimone
- po 1 noževo konico cimeta, janeža in koriandra v prahu
Poleg tega še:
- 1 l olja za cvrtje
- 50 g sladkorja
- 1 žličko cimeta v prahu
Priprava:
Suho sadje namakajte v vodi približno 4 ure. Moko in na koščke narezano maslo z rokami zgnetite v grudice. Sol raztopite v 100 ml vode. Prilijte jo k testu in vse skupaj na hitro zmešajte. Testa ne gnetite, sicer bo postalo žilavo. Pokrito postavite v hladilnik za od 2 do 3 ure.
Suho sadje na hitro prevrite. Na cedilu ga dobro odcedite in ga zmeljite v kašo. Rozine namočite v žganju. Sadni kaši dodajte sladkor, limonino lupino in sok, rozine in začimbe ter dobro premešajte.
Testo razvaljajte in z modelčkom izrežite kroge (premera 12 cm). Robove testa premažite z vodo in na sredino vsakega kroga položite po 1 žlico nadeva. Kroge prepognite čez polovico in robove stisnite skupaj. Sladkor zmešajte s cimetom.
Olje segrejte na 170 stopinj. Krape postopoma polagajte v vroče olje in jih zlato rjavo ocvrite. Odcedite jih na papirnati brisači in še tople posujte s cimetovim sladkorjem.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 28 g.
Krhki flancati
V ustih se kar stopijo
Za približno 12 kosov potrebujete:
- 200 g moke
- 3 rumenjake
- 1 žlico sladkorja
- 3–4 žlice smetane
- 1 žličko pecilnega praška
- 1 ščepec soli
- 2 žlici ruma
- 1 l olja za cvrtje
- 2 žlici sladkorja v prahu
Priprava:
Moko presejte v skledo in ji dodajte rumenjake, sladkor, smetano, pecilni prašek, sol in rum. Z električnim mešalnikom vse skupaj zgnetite v voljno, a kompaktno testo. Testo na pomokani površini tanko razvaljajte in ga s kolescem zrežite na približno 3 krat 12 cm velike trakove. Vsak trak na sredini po dolgem zarežite. En konec traku previdno povlecite skozi zarezo, da nastane nekakšna pentlja.
V loncu segrejte olje na 170 stopinj. Flancate postopoma polagajte v vroče olje in jih od 2 do 3 minute cvrite do zlato rumene barve. Odcedite jih na papirnati brisači in ohlajene posujte s sladkorjem v prahu.
Čas priprave: približno 45 minut.
Na kos: približno 200 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 14 g.
Mini krofki z marmelado
Preliti s sladkorno glazuro
Za približno 30 kosov potrebujete:
- 100 g masla
- 450 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 30 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- 2 jajci
- 100–125 ml mlačnega mleka
- približno 1 l olja za cvrtje
- 150 g gladke marmelade
- 150 g sladkorja v prahu
Priprava:
Maslo raztopite in ohladite. V skledo presejte moko, pomešano s suhim kvasom. Dodajte sladkor, sol, jajci, mleko in maslo ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo pokrijte in ga postavite na toplo za približno 30 minut, da vzhaja.
Vzhajano testo na hitro pregnetite in ga oblikujte v valj. Valj narežite na 30 koščkov in vsakega s pomokanimi rokami oblikujte v kroglico. Kroglice pokrijte s čistim prtičem in jih pustite vzhajati od 10 do 15 minut.
Olje za cvrtje segrejte na 175 stopinj. Vzhajane krofke postopoma polagajte v vroče olje in jih z obeh strani zlato rjavo ocvrite. S penovko jih poberite iz olja in jih položite na papirnato brisačo, da se odcedijo in ohladijo.
Marmelado segrejte in po potrebi pretlačite skozi cedilo. Prelijte jo v brizgalko z dolgim cevastim nastavkom in nabrizgajte v krofke.
Sladkor v prahu zmešajte s približno 2 žlicama vode, da nastane gladka glazura. Glazuro prelijte v vrečko za brizganje z ozkim cevastim nastavkom in jo nabrizgajte čez krofke.
Čas priprave: približno 2 uri.
Na kos: približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 20 g.
Iz revije Lisa