Pustne sladice

18. 2. 2012
Deli
Pustne sladice (foto: Arhiv revije Lisa)
Arhiv revije Lisa

Katera je vaša najljubša? Predstavljamo 3 sladice za sladkosnede maškare.

Ocvrti krapi

Nadevani s suhim sadjem

Za približno 16 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • ½ žličke soli

Za nadev:

  • 250 g suhega sadja
  • 3 žlice rozin
  • 1 žlico žganja (češnjevega, hruškovega ali slivovega)
  • 50 g sladkorja
  • sok in naribana lupina 1 biolimone
  • po 1 noževo konico cimeta, janeža in koriandra v prahu

Poleg tega še:

  • 1 l olja za cvrtje
  • 50 g sladkorja
  • 1 žličko cimeta v prahu

Priprava:
Suho sadje namakajte v vodi približno 4 ure. Moko in na koščke narezano maslo z rokami zgnetite v grudice. Sol raztopite v 100 ml vode. Prilijte jo k testu in vse skupaj na hitro zmešajte. Testa ne gnetite, sicer bo postalo žilavo. Pokrito postavite v hladilnik za od 2 do 3 ure.

Suho sadje na hitro prevrite. Na cedilu ga dobro odcedite in ga zmeljite v kašo. Rozine namočite v žganju. Sadni kaši dodajte sladkor, limonino lupino in sok, rozine in začimbe ter dobro premešajte.
Testo razvaljajte in z modelčkom izrežite kroge (premera 12 cm). Robove testa premažite z vodo in na sredino vsakega kroga položite po 1 žlico nadeva. Kroge prepognite čez polovico in robove stisnite skupaj. Sladkor zmešajte s cimetom.

Olje segrejte na 170 stopinj. Krape postopoma polagajte v vroče olje in jih zlato rjavo ocvrite. Odcedite jih na papirnati brisači in še tople posujte s cimetovim sladkorjem.

Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Krhki flancati

V ustih se kar stopijo

Za približno 12 kosov potrebujete:

  • 200 g moke
  • 3 rumenjake
  • 1 žlico sladkorja
  • 3–4 žlice smetane
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 2 žlici ruma
  • 1 l olja za cvrtje
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava:

Moko presejte v skledo in ji dodajte rumenjake, sladkor, smetano, pecilni prašek, sol in rum. Z električnim mešalnikom vse skupaj zgnetite v voljno, a kompaktno testo. Testo na pomokani površini tanko razvaljajte in ga s kolescem zrežite na približno 3 krat 12 cm velike trakove. Vsak trak na sredini po dolgem zarežite. En konec traku previdno povlecite skozi zarezo, da nastane nekakšna pentlja.

V loncu segrejte olje na 170 stopinj. Flancate postopoma polagajte v vroče olje in jih od 2 do 3 minute cvrite do zlato rumene barve. Odcedite jih na papirnati brisači in ohlajene posujte s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na kos: približno 200 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Mini krofki z marmelado

Preliti s sladkorno glazuro

Za približno 30 kosov potrebujete:

  • 100 g masla
  • 450 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 30 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 2 jajci
  • 100–125 ml mlačnega mleka
  • približno 1 l olja za cvrtje
  • 150 g gladke marmelade
  • 150 g sladkorja v prahu

Priprava:

Maslo raztopite in ohladite. V skledo presejte moko, pomešano s suhim kvasom. Dodajte sladkor, sol, jajci, mleko in maslo ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo pokrijte in ga postavite na toplo za približno 30 minut, da vzhaja.

Vzhajano testo na hitro pregnetite in ga oblikujte v valj. Valj narežite na 30 koščkov in vsakega s pomokanimi rokami oblikujte v kroglico. Kroglice pokrijte s čistim prtičem in jih pustite vzhajati od 10 do 15 minut.

Olje za cvrtje segrejte na 175 stopinj. Vzhajane krofke postopoma polagajte v vroče olje in jih z obeh strani zlato rjavo ocvrite. S penovko jih poberite iz olja in jih položite na papirnato brisačo, da se odcedijo in ohladijo.

Marmelado segrejte in po potrebi pretlačite skozi cedilo. Prelijte jo v brizgalko z dolgim cevastim nastavkom in nabrizgajte v krofke.

Sladkor v prahu zmešajte s približno 2 žlicama vode, da nastane gladka glazura. Glazuro prelijte v vrečko za brizganje z ozkim cevastim nastavkom in jo nabrizgajte čez krofke.

Čas priprave: približno 2 uri.
Na kos: približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 20 g.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"