Mnogi obožujejo to živilo, a že nekaj grižljajev dnevno lahko pripelje do raka debelega črevesa

28. 10. 2024
Deli
Mnogi obožujejo to živilo, a že nekaj grižljajev dnevno lahko pripelje do raka debelega črevesa (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Že majhna količina vsak dan lahko pripelje do raka debelega črevesa.

Že majhna količina rdečega mesa in mesnih izdelkov, kot je na primer ena rezina slanine na dan, lahko poveča tveganje za nastanek raka debelega črevesa, trdi najnovejša raziskava Univerze v Oxfordu. Raziskavo, ki jo je financirala britanska organizacija za raziskovanje raka, potrjuje vse več dokazov o škodljivosti rdečega mesa, s čimer se strinja tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Ne spreglejte:

Kako veliko je tveganje in kakšna količina je potencialno nevarna?

Raziskovalci so analizirali podatke skoraj pol milijona ljudi, med katerimi jih je v šestih letih 2.609 zbolelo za rakom debelega črevesa, poroča kafe.rs. Na podlagi teh podatkov so znanstveniki ugotovili, da lahko uživanje treh rezin slanine na dan poveča tveganje za nastanek raka kar za 20 odstotkov.

Izkazalo se je, da je od 10.000 ljudi, ki so dnevno zaužili 21 gramov rdečega mesa (približno eno večjo rezino slanine) ali mesnih izdelkov, 40 zbolelo za rakom debelega črevesa. Pri tistih, ki so dnevno zaužili 76 gramov enakega mesa, pa se je število povečalo na 48 ljudi.

Slanina
Profimedia

Raziskava sicer ni ponudila dokončnega odgovora na vprašanje, koliko rdečega mesa je preveč. Vendar podatki kažejo, da bi se lahko izognili približno 5.400 primerom raka debelega črevesa od skupno 41.804 primerov, če oboleli ne bi uživali mesnih izdelkov oziroma bi jih uživali manj.

Vrste organizacij za javno zdravje že vrsto let svetujejo, da je treba uživanje rdečega mesa in mesnih izdelkov zmanjšati. Britansko ministrstvo za zdravje priporoča, da ljudje, ki zaužijejo 90 gramov takšnega mesa na dan, to količino zmanjšajo na največ 70 gramov.

Po drugi strani pa nekateri trdijo, da ima rdeče meso tudi pozitivne učinke, saj vsebuje veliko železa in beljakovin, kar je treba upoštevati pri ocenjevanju potencialnih tveganj.

Rezultati raziskave ne pomenijo, da bi iz svoje prehrane morali v celoti izključiti vse vrste mesa, vsekakor pa je priporočljivo, da izbirate mesne izdelke, ki vsebujejo manj maščob in soli, hkrati pa je za redno uživanje bolj priporočljivo belo meso, kakor rdeče.

Vir: kafe.rs

Izogibajte se je v širokem loku: TA pijača, ki jo številni obožujejo, uničuje zdravje kosti