Ne le, da so vlaknine, med drugim tudi sadje, ključnega pomena za zdravje. Nekatere vrste sadja lahko celo zmanjšajo tveganje za nastanek raka debelega črevesa in dojke.
Vlaknine so namreč zaslužne za izboljšanje zdravja prebave in uravnoteženega črevesnega mikromioma, ki hkrati izboljšuje tudi imunski sistem in zmanjšuje vnetja v telesu.
Ne spreglejte:
Vrste sadja, ki lahko zmanjšajo tveganje za raka debelega črevesa
V enem izmed videoposnetkov na TikToku je dietetičarka dr. Nichole Andrews, ki je tudi prehranska strokovnjakinja za preprečevanje raka povedala, da je lahko hrana bogata z vlakninami močno orodje in preventiva zoper raka.
»Dnevno bi morali zaužiti približno 30 gramov vlaknin, da zmanjšate tveganje za raka debelega črevesa in raka dojke,« je poudarila v videu. Delila je tudi nekaj vrst sadja, ki zmanjšajo tveganje.
1. Maline
Dr. Andrewsova priporoča maline, ki so polne vlaknin, antioksidantov in vitaminov, ki pripomorejo k zdravju črevesja in vzdrževanju redne prebave. Vlaknine, ki so prisotne v malinah pomagajo pri čiščenju toksinov iz telesa in ohranjanju zdrave črevesne sluznice, kar lahko drastično zmanjša tveganje za raka debelega črevesa.
2. Hruške
Tudi hruške so bogate z vlakninami. Ena srednje velika hruška jih vsebuje kar 5,5 gramov. »Obožujem hruške,« je pravi Andrewsova in dodaja, da hruške vsebujejo vrsto topnih vlaknin, imenovanih pektin, kar pomaga pri ravnovesju v črevesju. Prav tako spodbujajo zdravo prebavo in delovanje prebavnega trakta, kar potencialno zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu.
@oncology.nutrition.rd Replying to @Wisconsin grandma ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian
3. Robide
Dietetičarka pravi, da približno 140 gramov robid vsebuje nekaj več kot sedem gramov vlaknin. Poleg vlaknin so maline polne antioksidantov in vitaminov, kar podpira zdravje črevesja in prebave ter zmanjšuje vnetja v telesu, kar je ključno pri preprečevanju raka.
4. Jabolka
Ne gre pozabiti tudi na jabolka, ki ne brez razloga veljajo za enega bolj zdravih sadežev. Srednje veliko jabolko vsebuje 4,5 gramov vlaknin, vendar le, če ga pojeste z olupom vred. Jabolka sicer vsebujejo topne in netopne vlaknine, ki so koristne za zdravje črevesja, uravnavanja telesne teže in zmanjšanje tveganja za številne kronične bolezni, med drugim tudi raka.
Poleg omenjenega sadja je dietetičarka kot koristne za zmanjšanje tveganja za raka izpostavila tudi lečo, fižol, sladki krompir, chia semena in kvinojo, ki jih je smiselno vključiti na jedilnik.
Vir:index.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?