Za koga se odsvetuje uživanje rdečega mesa?
Rdeče meso je okusno in vsestransko, obenem pa ima lahko določene pozitivne učinke na telo. Pa vendar lahko pretirano uživanje rdečega prinese tudi nekaj nevarnih posledic.
Na portalu n1info.hr opozarjajo, da je redno uživanje rdečega mesa povezano s povečanjem tveganjem za razvoj holesterola in visokega krvnega tlaka. V nekaterih raziskavah se je celo izkazalo, da prekomerno uživanje rdečega mesa poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni in lahko celo prispeva k krajši življenjski dobi.
Občasno uživanje rdečega mesa naj za zdrave posameznike ne bi imelo tako drastičnega vpliva, strokovnjaki pa ob tem vseeno opozarjajo, da se mu določene skupine morajo še posebej izogibati.
Skupine ljudi, ki se morajo izogibati uživanju rdečega mesa:
- Ljudje s povišanim holesterolom;
- Ljudje z boleznimi srca ali ožilja;
- Ljudje z ledvičnimi težavami;
- Ljudje z družinsko anamnezo raka debelega črevesa.
Tudi, če ne sodite v nobeno od naštetih skupin, pa je pomembno, da poskrbite za zdravo, uravnoteženo prehrano in da ne pretiravate z uživanjem rdečega mesa.
Tukaj je nekaj alternativ, s katerim lahko nadomestite rdeče meso:
- Pusto piščančje meso;
- Sojini izdelki (npr. tofu);
- Stročnice - grah, fižol, leča...;
- Ribe;
- Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob.
V kolikor niste prepričani, kako bi lahko sebi zagotovili bolj ustrezno prehrano, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal sestaviti obroke, prilagojene vam in vašim individualnim potrebam.
Vir: n1info.hr
Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa