Mandarine? Vedno. Ingver v sladicah? Seveda! Ta priljubljena začimba bo odlično popestrila okus tort ali piškotov.
Sestavine:
Marmelada:
- 10 mandarin
- limona
- ½ kg sladkorja
Testo:
- 250 g masla
- 100 g ječmenovega sladu
- 100 g medu ali agavinega sirupa
- 150 g rjavega sladkorja
- 300 ml mleka
- 3 jajca
Maslena krema:
- 350 g moke
- 2 žlički sode bikarbone
- 3 žličke mletega ingverja
- 3 žličke cimeta
- 1 žlička klinčkov
- 1 žlička muškatnega oreščka
- sol
- nastrgana pomarančna lupinica
Okrasitev:
- sladka smetana
- 2–3 mandarine
- čokoladni preliv (100 g črne čokolade + 30 g masla)
Priprava:
Mandarinino marmelado pripravimo dan prej. Olupljene mandarine prepolovimo, izločimo peške in sesekljamo, predevamo v lonec, dodamo sok ene limone, 3 skodelice vode in dobrega pol kilograma sladkorja. Med mešanjem vse skupaj segrevamo na zmernem ognju, da se sladkor stopi, potem ogenj povečamo, da zavre, in nato spet zmanjšamo, da marmelada le mirno brbota. Kuhamo približno eno uro. Skuhano predevamo v lonček, da se do naslednjega dne shladi in strdi.
Pečico segrejemo na 170 stopinj in namastimo ter pomokamo dva pekača (20 cm premera).
Raztopimo maslo, ječmenov slad, med ali agavin sirup. Stopljeno maso odstavimo, da se malce ohladi, potem pa vanjo vtepemo rjavi sladkor.
Posebej odmerimo 300 ml mleka in vanj stresemo 3 razžvrkljana jajca. To počasi vmešamo v masleno maso.
Posebej presejemo 350 g moke, 2 žlički sode bikarbone, 3 žličke mletega ingverja, 3 žličke cimeta, 1 žličko klinčkov, 1 žličko muškatnega oreščka, ščep soli in 1 nastrgano pomarančno lupinico. Počasi in nežno vmešamo v mlečno/masleno maso, nato pa testo razdelimo med dva pekača. Pečemo na 170 stopinj približno 35 minut. Medtem stepemo sladko smetano, olupimo 2 do 3 mandarine ter krhljem izločimo peške in belo tkivo.
Ko se biskvit shladi, ga zrežemo na pol, tako da imamo 4 sloje. Na prvega debelo namažemo marmelado, ga pokrijemo, nato premažemo s sladko smetano, po njej gosto razporedimo krhlje mandarin in še enkrat premažemo s smetano. Smetano spet pokrijemo s slojem in tudi tega na debelo namažemo z marmelado ter pokrijemo. Torto naokoli premažemo s preostalo sladko smetano. Po vrhu prelijemo s čokoladnim prelivom.
Recept je prispevala Sabina Penšek – avtorica kulinaričnega bloga Tolsta nutrija, kjer se vrstijo eksotični recepti. Sabina izredno rada potuje in njena potovanja oblikuje lokalna kulinarika.