Recept za popolno silvestrovo sladico: browniji s kavo in martinijem

30. 12. 2022
Recept za popolno silvestrovo sladico: browniji s kavo in martinijem (foto: Profimedia)
Profimedia

Navdušite goste s slastno sladico z martinijem!

Sestavine:

Za brownije:

  • 180 g masla
  • 180 g naribane temne čokolade
  • 3 velika jajca
  • 270 g sladkorja
  • 85 g večnamenske moke
  • 40 g kakava v prahu
  • 1 čajna žlička mlete kave, pomešane z 1 žlico vode
  • Ščepec soli
  • 16 čokoladnih bonbonov s kremasto sredico ("Ferrero Rocher" ali kaj podobnega)

Za martinijev preliv:

  • 60 ml kuhane kave
  • 3 žlice sladkorja
  • 150 g smetane za stepanje
  • Pol žlice koruzne moke
  • 30 ml martinija
Priprava:

1. S pomočjo vodne kopeli skupaj raztopite maslo in čokolado ter ju dobro premešajte. Mešanico nato odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo.

2. Z električno metlico stepite jajca in sladkor toliko časa, da se njun volumen podvoji (približno 5 do 10 minut). Zmesi nato nežno vmešajte še mešanico čokolade in masla, nato pa primešajte še moko, kakav in sol. Na koncu vsemu skupaj dodajte še mešanico kave in vode.

Katera imena so v Sloveniji najbolj priljubljena

3. Maso prelijte na obložen pekač za brownije (pekač z višjim robom). V sredino brownijev potisnite še čokoladne bombone tako, da bo v vsakem kosu en bonbon.

4. Vse skupaj pecite približno 30 minut pri temperaturi 180°C.

5. Medtem pripravite martinijev preliv. Skupaj segrejte kavo in sladkor, dokler se sladkor ne stopi. 3 žlice smetane zmešajte koruzne moke, nato pa vse skupaj primešajte preostanku smetane in vse skupaj segrejte v ponvi. Ko se zmes zgosti, ji primešajte sladko kavo in martini.

6. Brownije narežite na manjše kose, vsakega posebej pa prelijte z martinijevim prelivom. Po želji dodajte še kepico sladoleda, nato pa postrezite.