Izogibajo se jim v širokem loku: 4 jedi, ki jih kuharji v restavraciji nikoli ne naročijo

26. 2. 2024
Deli
Obed v restavraciji ima lahko poseben čar. (foto: Profimedia)
Profimedia

Obed v izbrani restavraciji ima lahko poseben čar in nekaj prednosti, saj se ni potrebno ukvarjati s pripravo hrane in pomivanjem posode. 

Nekateri ljudje si obrok v restavraciji večkrat privoščijo, drugi nekoliko manj, saj si hrano raje pripravijo sami. Kljub slednjemu, pa se vsake toliko vendarle ponudi kakšna priložnost za obisk kakšne restavracije, kjer se pojavi vprašanje katero jed izbrati.  

Ob tem lahko na težavo naletijo še zlati posamezniki, ki so izbirčni ali pa ne vedo točno kaj bi radi jedli. Na pomoč večkrat priskoči kar osebje v restavraciji, ki priporoči kakšno določeno jed ali hišno specialiteto.  

Po komentarjih številnih kuharjev po svetu pa bi se morali nekaterih jedi izogibati.

Ne spreglejte:

Katere jedi številni kuharji ob naročilu v restavraciji odsvetujejo?  

1. Morski sadeži

Na prvem mestu odsvetovanih jedi se znajdejo morski sadeži. To se nanaša predvsem na restavracijah v krajih, ki so oddaljeni od morja, saj obstaja velika verjetnost, morski sadeži in podobna morska hrana niso sveži, temveč so bili shranjeni v zmrzovalniku. Kuhar Steve Lazarus je za spletni portal The Sun povedal, da v krajih ki so približno 30 kilometrov oddaljeni od morja, nikoli ne naroči morske hrane.

2. Hrane po kateri dotična restavracija nima slovesa

Določene restavracije so specializirane za določene jedi, ki jih vrhunsko pripravijo, medtem, ko druge niso tolikšna specialiteta. Primer so recimo kitajska, tajska in azijska kulinarika ter podobno.

»Izogibam se naročanju zrezka v restavracijah, ki niso specializirane zanje,« pravi Sean Quinn, kuhar z 10-letnimi izkušnjami. Dodaja še, da se v kitajskih restavracijah izogibajte nekitajskih jedi in podobno tudi v drugih restavracijah jedi, po katerih ne slovijo.

3. Hišna specialiteta je lahko v nekaterih ponudbah daleč od specialitete

Četudi hišne specialite slovijo po posebni ponudbi določene restavracije, se to morda razlikuje od vsakega ponudnika gostinskih storitev posebej. »Eden od kuharskih mentorjev mi je svetoval, naj nikoli ne naročam hišnih specialitet, saj naj bi bile hišne specialitete običajno narejene iz ostankov stare hrane, ki se je želijo znebiti,« je razkril chef Haner Soloven.

4. Ribe ob nedeljah so zelo vprašljiva izbira

»Če boste ob nedeljah jedli ribe, verjetno ne boste jedli svežih. Večina lastnikov namreč kupuje hrano med tednom,« pravi kulinarični poznavalec Joran Karlsen. To je verjetno dober razlog, da ob naslednjem obisku restavracije v nedeljo, namesto ribe, raje izberete kakšno drugo jed.   

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"