Riževa dieta z napitkom (ta vsebuje tudi borovnice, katerih sekundarne rastlinske snovi in vitamini spodbudijo izgorevanje maščob) je idealna, če hočete izgubiti nekaj kilogramov.
Če začnete dan s tem napitkom, boste presnovo za naslednjih 24 ur naravnali na vitkost!
Takole gre: vsak dan začnite z napitkom za vitkost, za kosilo in večerjo pa izberite enega od naših receptov. Vmes veliko pijte – najbolje vodo (lahko tudi nekaj žlic soka).
Idealni partner diete
- Hranljiv: Njegova dragocena hranila spodbudijo presnovo, za dolgo nasitijo in preprečujejo napade volčje lakote.
- Odplavlja vodo: Zaradi visoke vsebnosti kalija se strupene in balastne snovi nevtralizirajo hitreje in tudi hitreje odplavijo iz telesa – počutimo se bolje, naša koža je napeta. Za še boljši učinek: manj solite.
- Nizkokaloričen: Skodelica kuhanega riža ima le 150 kalorij in je skoraj brez maščob. Poleg tega pa riževe balastne snovi pospešijo prebavo.
Rižev napitek za vitkost
Za 2 porciji: 150 g riža, 50 g zamrznjenih borovnic, 2 žlički medu
Priprava:
Riž (najboljše nepoliran) zavrite v 500 ml vode in ga nato pustite lahno vreti toliko časa, da posrka vso tekočino. Nato ga popolnoma ohladite.
Kuhan riž, odmrznjene borovnice, med in 400 ml vode približno 5 minut mešajte v električnem mešalniku. In končano!
Na porcijo: približno 130 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 25 g.
Vmes pijte limonino voda za vitkost:
Na rezine zrežite 1 olupljeno kumaro, kos ingverja in 1 bio limono. Dodajte še nekaj listov mete. Vse skupaj zalijte z 2 litroma vode in postavite v hladilnik.
Ideje za pripravo jedi
Piščanec na zelju pak choi in rižu
Za 2 osebi potrebujete:
- 150 g basmati riža,
- sol,
- 15 g ingverja,
- 1 žlico medu,
- 1 žlico svetle sojine omake,
- 1 žlico olja,
- sok ½ limete,
- 1 file piščančjih prsi,
- 1 šop pak choia,
- 5 ml riževega kisa,
- malce kreše
Priprava:
Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Primešajte mu med, sojino omako, ½ žlice olja in limetin sok.
Meso popecite na ½ žlice olja in ga nato približno 10 minut dušite na srednji temperaturi. Približno 2 minuti pred koncem dušenja meso premažite s ¾ marinade in ga karamelizirajte.
Pak choi skupaj s preostalo marinado približno 3 minute dušite v voku ali ponvi. Začinite s kisom.
Meso zrežite na trakove in jih postrezite z zeljem pak choi, rižem in krešo.
Na porcijo: približno 425 kcal, beljakovine: 54 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 50 g.
Polnjena koleraba
Za 2 porciji potrebujete:
- 50 g riža,
- 50 g zamrznjenega graha,
- 2 kolerabi,
- sol in poper,
- ½ rdeče paprike,
- ½ čebule,
- 150 g mlete govedine,
- ½ žlice olja,
- 100 g svežega sira,
- 1 žlico sredstva za zgoščevanje omak
Priprava:
Riž skuhajte po navodilih z embalaže. 4 minute pred koncem kuhanja dodajte grah.
Kolerabi olupite in ju približno 15 minut kuhajte v slani vodi.
Papriko in čebulo zrežite na kocke. Odmerite 200 ml tekočine, v kateri sta se kuhali kolerabi. Meso drobljivo popecite na olju. Zraven 3 minute pecite še čebulo in papriko.
Kolerabi izdolbite. Izdolbeno zrežite na kocke in jih primešajte rižu. Začinite. Pečico segrejte na 200 stopinj.
Kolerabi napolnite z rižem. Kolerabno vodo zavrite s svežim sirom ter omako zgostite s sredstvom za zgoščevanje. Prelijte po kolerabah in ju v pokritem pekaču pecite približno 25 minut. Začinite s soljo in poprom.
Na porcijo: približno 360 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 36 g.
Sadna riževa solata
Za 2 porciji potrebujete:
- 100 g dolgozrnatega riža,
- po ½ zelene in rdeče paprike,
- ½ pločevinke mandarin (150 ml),
- 1 žličko mletega karija,
- 2 žlici olja,
- 1 žlico temne sojine omake,
- po 1 noževo konico nastrganega muškatnega oreščka, posušenega koriandra in nastrganega ingverja,
- 25 g pinjol, sol, poper
Priprava:
Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Očiščeni papriki zrežite na drobne kocke, mandarine pa odcedite.
Mleti kari na hitro podušite na 1 žlici olja. Primešajte še sojino omako, muškat, koriander, ingver in 1 žlico olja. Marinado zmešajte z rižem, ga pokrijte in pustite stati 30 minut.
Pinjole popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Vse sestavine zmešajte z rižem. Začinite s soljo in poprom.
Na porcijo: približno 415 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 54 g.
Članek je bil objavljen v reviji Lisa.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?