Riževa dieta z napitkom, ki izgoreva maščobe

21. 10. 2016
Riževa dieta z napitkom, ki izgoreva maščobe (foto: Profimedia)
Profimedia

Riževa dieta z napitkom (ta vsebuje tudi borovnice, katerih sekundarne rastlinske snovi in vitamini spodbudijo izgorevanje maščob) je idealna, če hočete izgubiti nekaj kilogramov.

Če začnete dan s tem napitkom, boste presnovo za naslednjih 24 ur naravnali na vitkost!

Takole gre: vsak dan začnite z napitkom za vitkost, za kosilo in večerjo pa izberite enega od naših receptov. Vmes veliko pijte – najbolje vodo (lahko tudi nekaj žlic soka). 

Idealni partner diete
  • Hranljiv: Njegova dragocena hranila spodbudijo presnovo, za dolgo nasitijo in preprečujejo napade volčje lakote.
  • Odplavlja vodo: Zaradi visoke vsebnosti kalija se strupene in balastne snovi nevtralizirajo hitreje in tudi hitreje odplavijo iz telesa – počutimo se bolje, naša koža je napeta. Za še boljši učinek: manj solite.
  • Nizkokaloričen: Skodelica kuhanega riža ima le 150 kalorij in je skoraj brez maščob. Poleg tega pa riževe balastne snovi pospešijo prebavo.

Rižev napitek za vitkost

Za 2 porciji: 150 g riža, 50 g zamrznjenih borovnic, 2 žlički medu

Priprava:

Riž (najboljše nepoliran) zavrite v 500 ml vode in ga nato pustite lahno vreti toliko časa, da posrka vso tekočino. Nato ga popolnoma ohladite.

Umrl znan mariborski odvetnik Daniel Planinšec

Kuhan riž, odmrznjene borovnice, med in 400 ml vode približno 5 minut mešajte v električnem mešalniku. In končano!

Na porcijo: približno 130 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

Vmes pijte limonino voda za vitkost:

Na rezine zrežite 1 olupljeno kumaro, kos ingverja in 1 bio limono. Dodajte še nekaj listov mete. Vse skupaj zalijte z 2 litroma vode in postavite v hladilnik.

Ideje za pripravo jedi

Piščanec na zelju pak choi in rižu

Za 2 osebi potrebujete:

  • 150 g basmati riža,
  • sol,
  • 15 g ingverja,
  • 1 žlico medu,
  • 1 žlico svetle sojine omake,
  • 1 žlico olja,
  • sok ½ limete,
  • 1 file piščančjih prsi,
  • 1 šop pak choia,
  • 5 ml riževega kisa,
  • malce kreše

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Primešajte mu med, sojino omako, ½ žlice olja in limetin sok.

Meso popecite na ½ žlice olja in ga nato približno 10 minut dušite na srednji temperaturi. Približno 2 minuti pred koncem dušenja meso premažite s ¾ marinade in ga karamelizirajte.

Pak choi skupaj s preostalo marinado približno 3 minute dušite v voku ali ponvi. Začinite s kisom.

Meso zrežite na trakove in jih postrezite z zeljem pak choi, rižem in krešo.

Na porcijo: približno 425 kcal, beljakovine: 54 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Polnjena koleraba

Za 2 porciji potrebujete:

  • 50 g riža,
  • 50 g zamrznjenega graha,
  • 2 kolerabi,
  • sol in poper,
  • ½ rdeče paprike,
  • ½ čebule,
  • 150 g mlete govedine,
  • ½ žlice olja,
  • 100 g svežega sira,
  • 1 žlico sredstva za zgoščevanje omak

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. 4 minute pred koncem kuhanja dodajte grah.

Kolerabi olupite in ju približno 15 minut kuhajte v slani vodi.

Papriko in čebulo zrežite na kocke. Odmerite 200 ml tekočine, v kateri sta se kuhali kolerabi. Meso drobljivo popecite na olju. Zraven 3 minute pecite še čebulo in papriko.

Kolerabi izdolbite. Izdolbeno zrežite na kocke in jih primešajte rižu. Začinite. Pečico segrejte na 200 stopinj.

Kolerabi napolnite z rižem. Kolerabno vodo zavrite s svežim sirom ter omako zgostite s sredstvom za zgoščevanje. Prelijte po kolerabah in ju v pokritem pekaču pecite približno 25 minut. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo: približno 360 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Sadna riževa solata

Za 2 porciji potrebujete:

  • 100 g dolgozrnatega riža,
  • po ½ zelene in rdeče paprike,
  • ½ pločevinke mandarin (150 ml),
  • 1 žličko mletega karija,
  • 2 žlici olja,
  • 1 žlico temne sojine omake,
  • po 1 noževo konico nastrganega muškatnega oreščka, posušenega koriandra in nastrganega ingverja,
  • 25 g pinjol, sol, poper

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Očiščeni papriki zrežite na drobne kocke, mandarine pa odcedite.

Mleti kari na hitro podušite na 1 žlici olja. Primešajte še sojino omako, muškat, koriander, ingver in 1 žlico olja. Marinado zmešajte z rižem, ga pokrijte in pustite stati 30 minut.

Pinjole popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Vse sestavine zmešajte z rižem. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo: približno 415 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 54 g.

Članek je bil objavljen v reviji Lisa.

Novo na Metroplay: 8 nasvetov, kako v spalnici spodbuditi ljubezen I Tanja Glažar