Kako narediti rožmarinovo olje?

20. 5. 2012
Deli
Kako narediti rožmarinovo olje? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Iz najljubših zelišč lahko pripravimo tudi aromatična olja. Lističe namočimo v najboljše oljčno olje in jih pustimo v temnem in hladnem prostoru od 15 do 30 dni. Precejeno olje hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj tednih.

Sestavine:
  • vejica rožmarina, ki je dolga kot steklenička, v kateri bomo pripravljali olje
  • 5 strokov mladega česna
  • 1 čajna žlička mešanih poprovih zrn
  • nekaj strokov posušenega peperončina
  • neobvezno: kos limonine lupinice (izberemo limono iz ekološke pridelave)
  • ½ l najboljšega deviškega oljčnega olja
Priprava:

1. V stekleničko pripravimo rožmarin in vse preostale začimbe. Prelijemo z oljem tako, da so vse sestavine prekrite.

2. Stekleničko postavimo v hladen in temen prostor.

3. Že po nekaj dneh olje dobi prijetno aromo, ki pa bo postala intenzivna po dveh tednih. Takrat olje skozi cedilo prelijemo v drugo stekleničko in ga shranimo v hladilniku.

4. Rožmarinovo olje uporabimo za peko zelenjave na žaru, za pripravo brusket (popečenih in z zelenjavo obloženih kruhkov), za posebej slasten pečen krompir, za mariniranje zelenjave ali tofuja ...

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"