Iz najljubših zelišč lahko pripravimo tudi aromatična olja. Lističe namočimo v najboljše oljčno olje in jih pustimo v temnem in hladnem prostoru od 15 do 30 dni. Precejeno olje hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj tednih.
Sestavine:
- vejica rožmarina, ki je dolga kot steklenička, v kateri bomo pripravljali olje
- 5 strokov mladega česna
- 1 čajna žlička mešanih poprovih zrn
- nekaj strokov posušenega peperončina
- neobvezno: kos limonine lupinice (izberemo limono iz ekološke pridelave)
- ½ l najboljšega deviškega oljčnega olja
Priprava:
1. V stekleničko pripravimo rožmarin in vse preostale začimbe. Prelijemo z oljem tako, da so vse sestavine prekrite.
2. Stekleničko postavimo v hladen in temen prostor.
3. Že po nekaj dneh olje dobi prijetno aromo, ki pa bo postala intenzivna po dveh tednih. Takrat olje skozi cedilo prelijemo v drugo stekleničko in ga shranimo v hladilniku.
4. Rožmarinovo olje uporabimo za peko zelenjave na žaru, za pripravo brusket (popečenih in z zelenjavo obloženih kruhkov), za posebej slasten pečen krompir, za mariniranje zelenjave ali tofuja ...
Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa