Pristno – na pivovarski način
Za 4 osebe potrebujete
- 5 čebul
- 6 žlic olja
- 1 žličko paradižnikove mezge
- 250 g temnega piva
- 150 ml juhe
- 1 noževo konico mletega pimenta
- 1 noževo konico mletih klinčkov
- 4 rumpsteake (po 180 g)
- sol, poper
- mleto papriko
- malce temnega sredstva za zgoščevanje omak
- 1 žlico sesekljanega peteršilja
Priprava
Čebule olupite. Eno zrežite na drobne kocke, preostale pa na tanke obročke. V posodi segrejte 2 žlici olja in na njem stekleno popražite čebulne kocke. Dodajte paradižnikovo mezgo in jo na hitro podušite. Med mešanjem zalijte z juho in pivom. Dodajte piment, klinčke in pustite, da omaka v odprti posodi lahno vre približno 10 minut.
V vmesnem času osušite zrezke. V ponvi segrejte 2 žlici olja. Na njem med mešanjem zlatorjavo popecite čebulne obroče in jih začinite s soljo, poprom in mleto papriko.
V drugi ponvi segrejte preostalo olje. Na njem z obeh strani dobro popecite steake. Zmanjšajte temperaturo in steake glede na želeno prepečenost z vsake strani pecite še 2 do 3 minute. Nato jih začinite s soljo in poprom.
Omako zgostite z zgoščevalcem in jo začinite s soljo in poprom. Steake postrezite s čebulo in jih potresite s peteršiljem. Zraven tekne ocvrt krompirček.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 410 kcal, beljakovine: 40 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 4 g.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja